Kосовске институције: Бирачки центри Републике Србије значе повреду Устава Косова и међународне праксе

Отварање српских центара за гласање на територији Косова представљало би јасну повреду Устава и косовских закона, као и међународних пракси, наводи се у заједничкој изјави косовских институција са представницима земаља Квинте.

Косовске институције су на заједничком састанку са амбасадорима земаља Квинте и представником ЕУ представиле координисани и заједнички став у вези са одржавањем референдума Република Србије на територији Косова.

У заједничкој изјави свих косовских институција поновљено је да ће спрски грађани на Косову са двојним држављанством имати право да гласају у складу са међународним стандардима и праксама, путем поште или посредством Канцеларије за везу.

“Отварање српских центара за гласање на територији Косова представљало би јасну повреду Устава и косовских закона, као и међународних пракси. Шта више, такав поступак је повреда територијалног интегритета од стране Србије у односу на независну и суверену државу Косово”, наглашава се у изјави.

Додаје се да су институције позвале међународну заједницу да се у односу са Косовом примењују исти стандарди као и са сваком другом државом, “будући да је независност наше државе, не само призната од стране већине демократских држава широм света, већ је и запечаћена од стране МСП-а”.

“Устав Косова, примењиви закони на Косову, као и међународно право и међународна пракса не признају право некој држави да реализује референдуме на сувереној територији друге државе. С тога, досадашње праксе, које су примењиване од 2012. године, су биле противуставне, и као последица не обавезују садашње институције Републике Косово, које су произишле јасном вољом грађана која је изражена 14. фебруара 2021. године. Тим пре, када су ове праксе резултирале само јачањем илегалних структура Србије на Косову”, наглашава се у заједничкој изјави.

Косовске институције су истакле да питање није улога ОЕБС-а, него улога Србије и њених, како се наглашва, паралелних и илегалних структура на Косову.

“Јер, пре него што ОЕБС прикупи гласове, одржаће се у потпуности илегалан процес отварања центара за гласање и гласачких кутија на територији Косова, за референдум друге државе, дакле Србије, а тај процес ће организовати илегалне српске структуре на Косову. Као што је и доказано у писму које је послато ОЕБС-у од стране српских органа, разлог због којег Србија инсистира да отвори гласачка места на Косову јесте и тај што сматра Косово делом своје територије. С тога и жели да искористи референдум као средство за простирање свог суверенитета над Косовом. Сходно томе, став косовских институција нема уопште везе са ОЕБС-ом, већ са оспоравањем ове константе тенденције Србије, која доказује јасне територијалне наводе према Косову”, наводи се у изјави.

Додаје се да су косовске институције захвалне државама Квинте и свим осталим демократским државама које су признале независност Косова, и изражавају захвалност што је и данас на састанку поново потврђена њихова подршка територијалном интегритету и суверенитету наше земље. Будући тако, косовске институције су позвале све демократске државе да подрже Косово у његовим напорима и да спрече константе поступке Србије који минирању суверенитет, територијални интегритет и државност Косова.

“Штавише, ова пракса Србије, која прати руски модел, има потпуну подршку Руске Федерације, доказујући тако да су њихове тенденције да брзо дестабилизују регион и пониште успехе које су Косово и регион постигли у партнерству са пријатељским демократским земљама. Неодржавање српског референдума на сувереној територији Косова је неопходан корак у заједничкој бици против аутократија и у унапређењу демократских пракси, преданост коју је Косово указало скоро и на Самиту за демократију који су организовале Сједињене Америчке Државе”, закључује се на крају заједничке изјаве косовских институција.

Повезани чланци

Back to top button