Косовска полиција спречила свештенике да одрже литургију у Храму Христа Спаса

Косовска полиција је спречила јутрос двојицу свештеника да поводом Спасовдана одрже литургију и храму Христа Спаса у Приштини сазнаје Ризница.

Око десетак наоружаних полицајаца у панцирима нису дозволили свештеницима Станиши Арсићу и Зорану Гођевцу да у Храму обаве службу. Припадници косовске полиције нису желели да свештеницима образложе због чега није дозвољено да се обави богослужење.

Празнична литургија и пресецање славског колача на крају је обављено у цркви Светог Николе у Приштини.

Приштински парох Станиша Арсић је потврдио да је свештенсво из цркве Светог Николе у Приштини јутрос око пола 5 кренуло да служи свету литургију у храму Христа Спаса у том граду, али да су у томе спречени.

„Након што нас је полицајац легитимисао, забранио нам је да откључамо цркву, након чега је већи број полицајаца, један кородон од осам полицајаца био крај нас, а са друге стране смо приметили још два аутомобила  са полицијом, како би спречили да одржимо литургију. Одузевши нам документа, морали смо да се вратимо назад у цркву Светог Николе“, рекао је Арсић.

На Спасовдан 2021. године, владика рашко – призренски Теодосије одржао је у Храму Христа Спаса у Приштини, у присуству десетак верника, прву литургију од 1998. године.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button