Косовска Кaменица: Крива река се повукла у корито али још не мирује, градске власти уклањају последице поплава.

Поплаве које су у првој половини јануара погодиле општину Косовска  Каменицу направиле су велику штету на инфраструктурним објектима – оштећена су три моста, два су потпуно срушена, док је бујица однела насип чиме је Доње Мочаре остало одсечено од Каменице. Вода је однела једну трафостаницу а страдала је и путна инфраструктура.

После процене штете од стране надлежних инжењера почело се са припремом терена за постављање понтонског моста у горњем делу села Ајновца. У овом делу, на удаљености од неколико стотина метара набујала Крива река је срушила два моста, а трећи, на прилазу селу Мочару знатно оштетила.

Прилаз овом мосту је сада насипан, тако да мештани Доњег Мочара сада и аутомобилима и пешице могу до Косовске Каменице и натраг.

Ситуације је нешто другачија у селу Ајновце, овде је набујала река однела чак два моста, један је потпуно срушен док је другу већи на неколико стотина метара узводно преломљен на два дела пао у речно корито. Призор какав може да се види само у филмовима.

Албанци из оближњег села Криваљево али и Срби из Мешина, изгубили су стрпљење, кажу да не могу више да чекају да неко дође и поправи им мост, па су ствари преузели у своје руке.

Авдин Амети, Албанац из Криваљева каже да су грађани били приморани на овај корак.

„Ову акцију смо преузели јер смо 15 дана били затворени, а општина ништа није радила. Поставили су неке цеви које је за један дан вода однела и ми смо сами предузели акцију“, појашњава Амети.

Каже да су се овакве поплаве које су 11. јануара погодиле овај крај догодиле још 1976. године, када је велики бетонски мост у Ајновцу такође био порушен.

Док Крива река, мута и набујала жури низводно према Доморовцу ка свом ушћу у Биначку Мораву, мештани Криваљева и Мешине журе да шљунком наспу стазу преко порушеног моста. Не маре за то што је надлежна општинска комисија упозорила да мост није безбедан и да ће ускоро почети изградња понтонског моста. Како би показали спретност управљања возилом или да је преко моста, упркос томе што је у таквом стању, неки од грађана су аутомобилима прешли преко њега, што је изазвало овације и аплауз присутних.

Димитрије Јевтић, чије је село на супротној страни обале каже да сваког дана с једним аутомобилом дође до моста, пређе пешице, а онда другим који је паркиран с друге стране наставља пут Каменице.

„Ко нема два аутомобила шта ће он да ради, у селу имамо старе и болесне, ово је неиздрживо“, прича Србин из засеока Мешина.

Две стотине метара низводно, постављене су велике бетонске цеви за још један мост. Стари је у потпуности однела река, али су радници пре четири дана покушали да поставе цеви и изграде насип, набујала вода је однела све што јој се нашло на путу.

Нови мост би до краја дана требало да буде завршен, булдожери копају нови насип а Љубомир Настић из Ајновца се нада да ће сада ваљда све да буде у реду.

Оно преко је Горње Ајновце, а ово доње, као стари и Нови Београд, прича Љубомир кроз шалу, само што нас мост више не спаја већ нас река раздваја.

Екипе радника ангажованих од стране Министарства за инфраструктуру Косова, уз помоћ тешке механизације почеле су припрему терена за постављање постоља за будући понтонски мост који ће поново спајати Ајновце са Косовском Каменицом. Из локалне самоуправе поручују да ће радови експресно да буду завршени. 

Заменик градоначелника Каменице Бојан Стаменковић каже да разуме нервозу суграђана који су већ 15 дана буквално одсечени од света али и упозорава да мост на коме раде и посипају шљунак није безбедан, што је потврдила стручна грађевинска комисија.

„Ми смо апеловали на грађане за стрпљење и замолили их за сарадњу. Верујем да ће ћемо већ у току дана пустимо за саобраћај и за пешаке доњи део моста који ће користити као алтернативни до изградње новог“, каже Стаменковић.

Додаје да су радници пре четири дана поставили цеви и направили насип за изградњу још једном моста у доњем делу Ајновца али да је набујала река однела читав насип.

„Данас је екипа на терену, донете су веће цеви и ми очекујемо да се сви радови до краја дана заврше“, рекао је Стаменковић.

Такође је потврдио да је мост који спаја Каменицу са селом Доње Мочаре саниран, прилаз посипан шљунком и да се саобраћај за аутомобиле и пешаке сада одбија неометано.

Ванредне мере, које су проглашене 14. јануара, три дана након што су општину Каменица погодиле поплаве, још увек су на снази и биће док се све порушено и оштећено у поплавама не санира.

Стаменковић наглашава да општина Каменица нема довољно новца у буџету да санирам штету насталу од поплава која је, како се процењује, премашила милион евра, те да очекује значајан пакет помоћи од централних институција у Приштини.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button