Косово: Званични почетак изборне кампања

На Косову данас, 16. септембра званично почиње кампања политичких партија за локалне изборе који ће бити одржани 17. октобра. Упркос околностима због коронавируса, једномесечна изборна кампања је законски регулисана и она се не може мењати.

Због пандемије ковида 19 било је препорука о одлагању избора и о скраћивању кампање. Међутим, председница Косова Вјоса Османи је после састанка са политичким странкама, изјавила да у одсуству консензуса политичких партија неће доћи до померања датума локалних избора те да ће они бити одржани 17. октобра.

Председник Алијансе за Будућност Косова (ААК) Рамуш Харадинај најавио је да је одлучио да ће кампању за локалне изборе ограничити на само пет дана. Харадинај је рекао да је оваква одлука донета због лоше епидемиолошке ситуације на Косову.

Иначе јуче је почело гласање путем поште за грађане Косова који живе у иностранству. На последњој седници Централне Изборне Комисије (ЦИК) одобрен је тачан број гласачких листића који ће се одштампати за изборе.
На дан избора, 17. октобра, 1 милион 698 хиљада 600 гласачких листића биће на располагању кандидатима за градоначелника.
Иако је број грађана који имају бирачко право 1 милион 885 хиљада, ЦИК је одштампао 186 хиљада 848 гласачких листића мање или у процентима од 9,91% и то је пракса која се примењивала у претходним изборним процесима.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button