Канцеларија за КиМ: Саботирање Бриселског договора саботажа и било каквог договора Београда и Приштине

Неодговорне поруке које поново долазе од политичара из Приштине да неће формирати Заједницу српских општина, нови су камен спотицања у процесу нормализације односа са Београдом, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Додаје се да је изјава Вјосе Османи како не може да постоји моноетничка творевина попут ЗСО, порука да за Приштину Бриселски споразум не важи, онако како је пре осам година потписан и како га је својим ауторитетом верификовала и Европска унија.

„Свако ко саботира Бриселски споразум, директно саботира и сваки договор Београда и Приштине у процесу нормализације односа и трагања за компромисом, јер је испуњавање до сада постигнутих договора основ за напредак у дијалогу и постизање одрживих компромисних решења“.

Канцеларија за КиМ наглаваша да је Београд кредибилан партнер у испуњавању свих својих преузетих обавеза из дијалога, али и саговорник у сарадњи у оним доменима који су изнад свакодневне политике и представљају цивилизацијску тековину, као што је потрага за несталима.

„Зато је добро да је после дугогодишњег интензивног негирања Приштине да постоје архиве УЧК, Аљбин Курти коначно признао да те архиве постоје и да је спреман да их отвори. Само тако ћемо осварити дуго очекивани помак у расветљавању судбине 1600 несталих. Очекујемо да његовим стопама крене и Вјоса Османи и призна да формирање ЗСО није њен лични избор, већ обавеза која је још пре 3069 дана преузета од стране Приштине и која једностано мора да се спроведе,“ закључује се на крају саопштења Канцеларије за КиМ које је прослеђено медијима.  

Повезани чланци

Back to top button