Канцеларија за КиМ: Са одржавањем реферндума на КиМ благовремено обавештени и ОЕБС и земље Квинте

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да је поводом одржавања референдума у Републици Србији на време упутила захтев Мисији ОЕБС на KиМ да у складу са својим мандатом оперативно спроведе на терену процес гласања, односно референдумско изјашњавање грађана Србије у покрајини.

Наводи се да је у обраћању мисији ОЕБС са овим захтевом, Kанцеларија за КиМ поступила на идентичан начин како је то чинила годинама у складу са свим договорима и како су сви претходни изборни процеси до сада организовани на простору KиМ, укљућујући и последњи изборни процес 2020. године.

„Из ове међународне мисије званично смо обавештени 22. децембра да је ОЕБС у складу са повереним му мандатом спреман да, као и до сада, организује референдум на простору Kосова и Метохије, али да власти Привремених институција самоуправе у Приштини нису дале зелено светло за спровођење процеса референдума на простору Kосова и Метохије“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се Kанцеларија за Kосово и Метохију због оваквог односа Привремених институција самоуправе званично обратила и амбасадорима земаља Kвинте, званичном Бриселу као и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку који је посредник у комуникацији Београда и Приштине, са јасном молбом да се омогући одржавање референдума на KиМ.

„Ове чињенице, утврђене процедуре и дугогодишња пракса су добро познати и самој Приштини која и те како зна да сва комуникација Београда и Приштине иде преко Брисела, тј. у случају

организовања гласања и изборног процеса додатно и преко Мисије ОЕБС на KиМ, а у складу са Резолуцијом СБУН 1244. Зато је апсолутно злонамерна свака пласирана вест од стране Приштине како се Београд по питању референдума није обратио Привременим институцијама самоуправе у Приштини која спиновањем покушава да замаскира најдиректније кршење људских права Србима на KиМ, одлуком да им се забрани право гласа и изјашњавања“, наглашава се у саопштењу.

Појашњава се да су тумачења и поруке које претходних дана по овом питању стижу из Приштине потпуно нетачне и крајње малициозне.

„Подједнако, као што су нетачне и малициозне поруке из Приштине да ће Србима са KиМ бити омогућено да гласају преко „Kанцеларије за везу Србије са Kосовом“, која је од стране Приштине измишљено институционално тело. Подвлачимо да таква институција не постоји ни на терену, ни у једном једином споразуму, већ постоји искључиво у имагинацији приштинских политичара. Једино што по споразуму из Брисела постоји и функционише јесте институција официра за везу чији мандат није ни да спроводи, ни да организује референдумско изјашњавање, већ да олакша комуникацију између Београда и Приштине. Уколико у Приштини не познају споразуме које су потписали, могу их великодушно скинути и прочитати на сајту Владе Републике Србије или Kанцеларије за Kосово и Метохију“, закључује се на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button