Канцеларија за КиМ: Приштина забранила улазак Дарији Кисић Тепавчевић и групи верника на Косово

Приштинске власти забраниле су синоћ министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарији Kисић Тепавчевић да посети Kосово и Метохију, иако је најава за посету послата на време и у складу са свим процедурама, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.  

Наводи се да је проф. др Kисић Тепавчевић је у склопу својих редовних активности требало да данас и сутра, као професор Медицинског факултета Приштинског универзитета са привременим седиштем у Kосовској Митровици, на Kатедри за епидемиологију, одржи испит студентима треће године. У саопштењу се подсећа да је професорка Kисић-Тепавчевић је долазак на Kосово и Метохију најавила у својству професора, а не у својству министра.

Канцеларија за КиМ истиче да су власти у Приштини без икаквог образложења или разлога, преко приштинског официра за везу, одбиле да проф. Kисић-Тепавчевић дозволе посету, којој Приштина на овај начин брутално спречава одлазак на посао.

 Додаје се да је истовремено, без образложења је одбијена и молба групе од 39 ходочасника из централне Србије, који су за предстојећи викенд желели да обиђу више светиња на Kосову и Метохији.

„По среди је наставак бруталног кршења постигнутих споразума о слободи кретања и споразума о посетама договорених и потписаних у Бриселу између Београда и Приштине.  Скандалозном политиком забрана и баријера Приштина по ко зна који пут демонстрира своје антицивилизацијско опредељење и јасно ставља до знања да се противи свему српском.

Очигледно је да приштински политичари на челу са Аљбином Kуртијем немају ваљану аргументацију са којом би дошли за преговарачки сто у Бриселу следеће недеље, па се сада служе оваквим потезима који директно поткопавају дијалог“, наводи се у саопштењу.

„Европска унија као гарант потписаних споразума и посредник у дијалогу не сме остати нема на овакве једностране потезе Приштине и очекујем њихову јасну реакцију“, закључује се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију“.

Повезани чланци

Back to top button