Канцеларија за КиМ: Приштина би изборну кампању да води из Брисела

Последња рунда техничких разговора у Бриселу између Београда и Приштине показала је апсолутну неспремност приштинске стране за дијалог и преговоре о кључним проблемима у имплементацији и кршењу до сада постигнутих споразума, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

У саопштењу се наводи да поруке Бесника Бисљимија, које долазе након разговора, само су наставак политике провокација и Београд се на њих неће освртати, нити ће од разговора икада бежати, онако како је приштински преговарач бежао од свих тема за преговарачким столом које су биле покренуте, од теме ЗСО, енергетике, правосуђа, до тема слободе кретања и регистарских таблица.

„Оно што је важно јесте да је направљен помак по питању несталих и да је Приштина коначно признала постојање архива УЧK и пристала на њихово отварање, чиме оне више неће остати скривене. То је питање на коме Београд инсистира од самог почетка преговора, јер сматрамо да судбина несталих не сме бити полигон за било какве политизације, због чега смо и током последње рунде преговора предложили јасне механизме за сарадњу на овом пољу“. 

Канцеларија подсећа да породице жртава имају право и интерес да пронађу своје најмилије и Београд је до сада у том правцу дао немерљив допринос претражујући 22 локације и на тај начин, одговарајући на све до сада пристигле захтеве, међу којима је и последња Kижевак.

„Због тога је данашња порука из Приштине да је Београд неозбиљан у захтевима за претрагу локација на Kосову и Метохији врхунац цинизма и показује једнострани приступ овој важној теми“, истиче се у саопштењу.

Канцеларија наглашава да је Београд спреман за наставак сарадње и очекује да се нашим експертским тимовима омогући претрага 9 локација за које постоје утемељена сазнања да крију посмртне остатке Срба.

„На претње трајном забраном посета простору Kосова и Метохије Приштина шаље поруку да јој није стало до дијалога. Лажне оптужбе да сам приликом било које посете користио језик мржње или провокација, лако су проверљиве, јер постоје аудио и видео записи сваког мог обраћања на KиМ, у шта се уверио и господин Мирослав Лајчак, али и Бисљими којима сам током јучерашњих разговора пустио интегралну верзију мог обраћања на полагању камена темељца у Kосовској Митровици. На такав евидентан доказ, Бесник Бисљими само је заћутао“.

Зато овакве оптужбе служе искључиво за предизборну кампању локалних избора, коју Приштина покушава до води и из Брисела.

Повезани чланци

Back to top button