Канцеларија за КиМ: Пресуда против Вукотића политичка неутемељена на праву и доказима

Пресуда Зорану Вукотићу, којом је он осуђен на 10 година затвора за наводни ратни злочин, још једна је у низу демонстрације силе и пристрасности приштинског правосуђа, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.  

Вукотића је судско веће, састављено искључиво од Албанаца, осудило без ваљаних доказа, у процесу који је пратило више повреда кривичног поступка, што указује да му је ускраћено право на правично суђење. Због тога ће бранилац, кога је ангажовала Kанцеларија за Kосово и Метохију, уложити жалбу на ову пресуду.

„Да је реч о политичкој пресуди која није утемељена на праву и правди сведочи и порука Вjoсе Османи, којој је ова пресуда послужила за општу криминализацију српског народа. Из овога је више него јасно да је пресуда против Вукотића била написана и пре него што је формално донета и да је он требало да послужи као пример и аргументација политичким гарнитурама у Приштини“, закључује се у саопштењу Канцеларија за Косово и Метохију

Основни суд у Приштини осудио је Зорана Вукотића на десет година затвора због наводног ратног злочина против цивилног становништва, односно, како наводи Косовапрес, позивајући се на саопштење из суда, силовања Албанке у општини Вучитрн.

Према наводима оптужнице Вукотић је, као припадник полицијских снага резервне јединице Министарства унутрашњих послова Србије, супротно правилима међународног хуманитарног права, током рата на Косову 22. маја 1999. године, у саизвршилаштву са осталим припадницима српских војних, полицијских и паравојних снага, на територији општине Вучитрн, учествовао у протеривању албанског цивилног становништва, извршењу физичког и психичког насиља над њима и употреби насиља и других нехуманих дела.

Повезани чланци

Back to top button