Канцеларија за КиМ: Поступак косовске полиције нецивилизацијски и директно диригован

Канцеларија за Косово и Метохију осуђује забрану вршења богослужења у Храму Христа Спаса у Приштини, поступак косовске полиције назива нецивилизацијским и директно дирогованим од стране власти у Приштини, те да показује њихов однос према верским слободама на КиМ, СПЦ и верујућем српском народу.

„Србима на Косову и Метохији брани се да уђу у храмове и светиње, помоле се Богу и исповедају веру, док се храмови СПЦ свакодневно скрнаве и то је реалност с којом живе Срби на КиМ.

Подсећамо и да су прошле године на овом истом Храму исписани графити „Исус мрзи Србе“, уз бројне друге погрдне поруке.

Крајње је време да представници међународне заједнице јасно виде с каквим се прогоном суочавају Срби на КиМ и предузму одговарајуће кораке како би заштитили легитимна права и слободе српског народа у покрајини“, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Припадници Косовске полиције забранили су неколицини верника и свештеницима Српске православне цркве да у Цркви Христа Спаса у Приштини присуствују и служе литругију поводом Спасовдана.

Када су се јутрос верници и свештенство окупили испред Храма, припадници полиције у већем броју нису им дозволили ни да приђу Храму Христа Спаса, нити да уђу у светињу.

Да би избегли било какав инцидент и заштитили вернике, свештеници СПЦ позвали су окупљене да се упуте ка Цркви Светог Николе у Приштини и тамо је служена литургија.

Повезани чланци

Back to top button