Канцеларија за КиМ: Подле, опасне и ратнохушкачке намере Аљбина Куртија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да међународна заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом.

Петковић истиче да реаговање међународне заједнице мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба.

„Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону. Иако су Куртију уста пуна мира и стабилности, Курти зна да стварање такозване „Велике Албаније“ значи фаталну дестабилизацију региона и изазивања домино ефекта са несагледивим последицама“, каже Петковић.  

Подсећа да не може бити мирног и демократског референдума о стварању „Велике Албаније“, јер они који би на том референдуму гласали не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право.

„Они који подржавају Куртија у фашистичким и експанзионистичким идејама нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води. Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине.“

Директор Канцеларије за КиМ наводи да ће Србија и српски народ чувати стабилност региона до последњег даха и истиче да је Курти сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре.

Повезани чланци

Back to top button