Канцеларија за КиМ о покушају пљачке парохијског дома у Осојану

Парохијски дом Цркве Светог архангела Гаврила у повратничком селу Осојане нашао се претходне ноћи на мети разбојника који су покушали да провале у овај објекат.Њихов наум приметио је месни парох који их је спречио у томе, саопштава Канцеларија за КиМ.

„До пљачке овог објекта долази уочи дана када верници обележавају велики православни празник Свете Тројице, а поменути парохијски дом већ се налазио на мети вандала и разбојника, али нажалост починиоци нису приведени правди“, наводи се у саопштењу и подсећа да је ово трећи у низу забележених инцидената према Србима на простору Kосова и Метохије за последња 24 сата.  

Претходно су, како је наглашено, опљачкане две српске продавнице у Великој Хочи, а расељеним верницима је забрањено да присуствују слави у Мушутишту.

„Серија напада и инцидената показује да је по среди нови талас етнички мотивисане нетрпељивости према Србима и свему српском на KиМ и да је безбедносна ситуација у покрајини на великом испиту који треба да положи међународна заједница и издејствује да право и правда на KиМ буду примењени и када су Срби у питању.

Ако Срби не могу да обележе славу, ако им се пљачка имовина и тиме угрожава егзистенција и скрнаве њихове светиње, то пали додатни аларм о угрожености српског народа који живи јужно од Ибра и обавеза је међународне заједнице да зид ћутања замене конкретне акције и дела“, наглашено је у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button