Канцеларија за КиМ: Куртијева политика у циљу дестабилизације региона

Појављивање приштинских министара Привремених институција самоуправе Џељаља Свечље и Арменда Мехаја на административним прелазима Брњак и Јариње је недвосмислено провокација која има за циљ да изнуди реакцију Срба на северу Косова и Метохије, оцењује се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Даље се додаје да је данашњи потез приштинским министара само још један прилог Куртијеве политике дестабилизације региона.

„Људи који свакодневно измишљају тезе о Србији као безбедносној претњи не пропуштају прилику да активно раде на дестабилизацији и провоцирању Срба на северу Косова и Метохије, и зато очекујемо да међународни политички и безбедносни чиниоци на терену коначно ствари назову правим именом. Апсолутно је недопустиво присуство тзв. Војске Косова на северу која је у пра тњи њиховог министра тзв. Косовских безбедносних снага“.

Истиче се да Свечља, Мехај и њихова пратња наоружана дугим цевима нема шта да тражи ни на административним прелазима нити на административној линији са централном Србијом, јер Приштина се, уз међународне гаранције, на ту врсту уздржаности обавезала, наглашено је у саопштењу.

„Више пута је и НАТО јасно рекао да КБС по споразуму из 2013. не може на север КиМ. Не чуди што Приштина не поштује споразуме и договоре, али зато очекујемо да представници међународних безбедносних снага реагују како би овакве провокације билеспречене и обесхрабрене“.

Канцеларија за КиМ захтева да Кфор санкционише опасне и неодговорне приштинске провокације и демонстрације силе, јер, наводи се,  управо овакви инциденти у себи носе запаљив потенцијал и могу да изазову неконтролисане и несагледиве последице.

„Београд и председник Вучић се све време залажу за мир и стабилност региона, али нажалост такво залагање не постоји у Приштини“, закључује се на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button