Канцеларија за КиМ: Казна Станишићу намера да се постигне вештачки баланс у односу на злочине ОВК

Приштински Основни суд осудио је данас, без чврстих и јасних доказа и на основу контрадикторних изјава сведока, на 20 година затвора Горана Станишића због наводног ратног злочина у селима Словиње и Трбовце код Липљана, априла 1999. године.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је овиме приштинско правосуђе наставило праксу изрицања драконских казни Србима без необоривих и недвосмислених доказа или утемељених изјава сведока, што указује да им се суди на основу етничког кључа, а не према праву и правди.

„Данашњом одлуком суда, Станишићу су повређена бројна процесна права с обзиром на чињеницу да му је одређена казна од 20 година затвора која у тренутку извршења кривичног дела није ни постојала у Кривичном законику. Оно што посебно указује на неравноправан третман који је Станишић имао током суђења јесте чињеница да га ниједан од комшија и пријатеља страдалих није означио као извршиоца након злочина, већ да су своје исказе променили 20 година касније“.

У саопштењу медијима Канцеларија за КиМ подсећа да је истовремено суд одбио да сведоке суочи са њиховим ранијим и контрадикторним изјавама датим 1999, 2000, 2005. и 2006. године у којима се Станишић уопште не помиње као извршилац.

Адвокат кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију уложиће жалбу Апелационом суду Привремених институција самоуправе на ову првостепену пресуду.

„Поново се показало да Срби не могу рачунати на право на правично суђење јер у судским већима суде искључиво Албанци од тренутка када је мисија Еулекс завршила свој извршни мандат у правосуђу на простору КиМ. С тим у вези, сви Срби који су ухапшени под оптужбом за наводно извршене ратне злочине над Албанцима током сукоба 1999. године редовно се осуђују као кривци на вишегодишње казне, с јасном намером да се направи вештачки баланс у односу на злочине тзв. ОВК и судски поступак који се води у Хагу против Тачија, Весељија и других који су оптужени за најтеже ратне злочине против Срба“, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button