Канцеларија за КИМ: Каменована кућа у Витини, разбијено стакло на аутомобилу ђакона у Ораховцу

Други дан Васкрса на Косову и Метохији обележила су два инцидента над српским живљем, један у Косовској Витини, други у Орахоцу, саопштава Канцеларија за Косово и Метохију.

Породична кућа Александра Јаћовића из Koсовске Витине каменована је синоћ, другог дана Васрса. Домаћин се у том тренутку није налазио у  дому већ је у дворишту куће била његова супруга Драгана. Како је изјавила према њој су полететла каменице и чула је псовке на албанксом језику.

Ово није био усамљен случај, ноћас је разбијено и стакло и на аутомобилу ђакона из Ораховца, који је инцидент јутрос пријавио полицији.

Поповодом последњих инцидената рааговала је Канцеларија за Косово и Метохију која је саопштила да су напади део перфидног сценарија да се Срби који су остали да живе на Косову натерају у збег, а они који размишљају о повратку, обесхрабре да то учине.

„Посебну тежину на читав случај баца чињеница да Србима на Космету није дозвољено ни омогућено да у миру обележе своје верске празнике. Наши се гробови прекопавају, цркве скрнаве, здравствене установе обијају, деца су мете напада екстремиста, као и читаве породице“, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

У саопштењу се подсећа да ни за један од наведених напада починиоци нису откривени, нити процесуирани што говори да фразе о мирном суживоту, верској толеранцији и одрживом повратку које изговарају политичара из Приштине, али и међународни представници демантује реални живот.

„Срамотно је и недопустиво да у време када Срби на Косову и Метохији прослављају највећи хришћански празник Васкрс, буду мете екстремних Албанаца и да немају мира ни на црвено слово“, закључује се у саопштењу.

(извор: Канцеларија за КиМ)

Повезани чланци

Back to top button