Канцеларија за КиМ: Два етнички мотивисана инцидента током прошлог викенда

Протеклог викенда на простору Косова и Метохије догодила су се још два етнички мотивисана инцидента – обијена је црквена канцеларија у Доњој Гуштерици, а вандализовано је и обијено 11 повратничких кућа у селу Клобукар у општини Ново Брдо.

Пљачку објекта СПЦ који се налази у црквеном дворишту у Доњој Гуштерици приметио је и пријавио свештеник који је јутрос затекао разваљена врата, отворен прозор и разбацане ствари по канцеларији. Ово је 15 напад на објекте Српске православне цркве од почетка године што недвосмислено показује дубоко непоштовање и недопустив однос Албанаца према верницима и вредностима СПЦ.

Претходно, од 21 повратничке куће у селу код Новог Брда, чак 11 је обијено протеклог викенда, поломљени су прозори, врата и начињена друга материјална штета.

Овиме се број забележених етнички мотивисаних инцидената за свега 48 сати на простору КиМ попео на шест.

Подсетимо, поред обијених објеката, ноћас су ножем избодена двојица младића српске националности из Партеша, опљачкане су две продавнице Срба у Великој Хочи, расељеним верницима из Суве Реке није дозвољено да присуствују слави у Мушутишту, а разбојници су покушали да обију парохијски дом у Осојану.

Оваква статистика показује да је по среди системски напад на Србе, њихову имовину и објекте СПЦ, а да талас насиља свој корен има у Приштини и односу власти Аљбина Куртија према Србима.

Канцеларија за Косово и Метохију још једном пита представнике међународних организација које делују на простору Косова и Метохије да ли ће и када дићи глас против терора којем су изложени Срби на КиМ и послати поруку нулте толеранције према насиљу над Србима?

Канцеларија за Косово и Метохију наставиће да гради куће на простору КиМ, помаже СПЦ у покрајини, економски оснажује наш народ, али ће ови инциденти остати мрља на лицу међународних представника.

Повезани чланци

Back to top button