Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!

Васкрсу, према обичају, предходи седмонедељни васкрсњи пост, најдужи у години. Период од 7 недеља је време поста и одрицања, обичај који је настао на темељу веровања да се уздржавањем од обиља мрсне хране и посластица може задобити милост Божија. Васкрс је одувек био „празник над празницима“ православног српског народа, ције је празновање уобичајено најрадосније.

Посебно важно место у традиционалном обичају Васкрса заузима црвено јаје симбол живота, а његова црвена боја жељу за здрављем и напретком. Верници фарбају јаја на Велики Четвртак или на Велики Петак, а шарања су различита (помоћу воска, лампе и пера, разним травкама, па чак и четкицом и бојама). Првим црвеним васкрсњим јајетом верници би се омрсили на дан ускрса и тиме окончали седмонедељњи пост. Јаја црвена или шарена, дарују се рођацима и пријатељима и свима онима који уђу у куцу. Шарена јаја симболизују љубав и срећу.

То је празник радости јер се слави дан кад је Христ васкрсао из мртвих. И звона на цркавама поново звоне…

Како је Васкрс породични празник, за столом ће се тај дан наћи сви чланови породице, па и они који за ту прилику морају да допутују из далека (ако не на доручак, онда бар на ручак), а шта ће се наћи на столу зависи од обичаја у том крају, навика и жеља укућана и могућности и умећа домаћице. Ма шта да Вас од свега тога привлачило, први залогај којим ћете се омрсити после дуготрајног, или краткотрајног, поста је јаје.

Пост је готов и никаквих ограничења с те стране више нема.

Васкрс се слави три дана: Васкрс, Васкрсни понедељак и Васкрсни уторак. Оно што се ова три дана не сме сметнути с ума је да се, уместо уобичајених поздрава, поздравља са Христос воскресе, а отпоздравља са Ваистину воскресе. То и црвено јаје су, ипак, суштинска обележја овог важног празника.

Повезани чланци

Back to top button