Градоначелници захтевају ублажавање анти ковид мера, школе због дезинфекције простора дан након избора највероватније неће радити

Асоцијација косовских општина је током састанка са в.д. министра здравља Дафином Геџа и министром администрације и локалне самоуправе Ељбертом Краснићијем захтевала укидање мера забране кретања, ношења маске, уколико је особа сама, и забране окупљања у групи до 50. људи на отвореном.  

Говорећи о захтевима представника локалне власти извршни директор Асоцијације косовских општина, Сазан Ибрахими, каже да су председници општина тражили да се због мањег броја позитивних случајева омогући да ресторани и остали гастрономски објекти раде повећаним капацитетима. 

„Први захтев је био укидање полицијског часа, други захтев је био уклањање мере ношења маске за појединце када су сами у покрету, уместо 30 људи на окупљањима на отвореном захтевано је да се тај број повећа на 50 за имунизоване особе или особе са негативним ПЦР -ом тестом. Такође, захтевано је да се дозволи повећање процента коришћења просторија више од садашњих 50 одсто, јер су се створили услови будући да се број новозаражених смањио. Међутим, имајући у виду да је процес почетка нове школске године почео прошлог понедељка, у току је преиспитивање онога што ће се догодити након две или три недеље ”, рекао је Ибрахими.

Додао је да ће све захтеве размотрити на сутрашњем састанку одбора за борбу против коронавируса те да ће наредних дана имати конкретан одговор на захтеве председника косовских општина.

Наглашено је да ће све школе на Косову пре али и дан након одржавања локалних избора бити дезинфиковане због чега образовне установе у понедељак 18. октобра највероватније неће радити.

Повезани чланци

Back to top button