Grad i narodni običaji vezani za ovu prirodnu pojavu

Grad veličine zrna pasulja, praćen jakim pljuskom, danas pre podne, pao je u Gračanici. Nevreme je kratko trajalo i na sreću nije prouzrokovalo štetu na poljoprivrednim kulturama.

Raketna stanica koja je još u vreme SFRJ bila postavljena u polju između Gračanice i Livađa kako bi rasterivala gradonosne i spasila žitno polje od nevremena, uništena je za vreme bombardovanja. O njoj danas niko ne brine a poljoprivrednicima za vrme olujnih i gradonosnih oblaka jedino ostaje da se pogleda uprtih u nebo mole za lepo vreme.

Ostalo je priča u narodu da gradonosni oblaci i jako nevreme posle letnjih žega uglavnom stižu iz pravca Janjeva i da se tad oglase odbrambene rakete za rasterivanja tamnih oblaka iz Seoca, kako su lokalni Srbi iz Gračanice i Livađa nazivali ovaj deo polja.

Video i montaža: Milijan Miljković

U narodu, u centralnom delu Kosova i danas žive običaji koji domaćice praktikuju za zaustavljanje grada. Čim primeti da bele kuglice postaju krupne i padaju snažno, domaćica na brzinu iz kredenca vadi metalni nož, kašiku (lažicu) i viljušku i baca ih na sred dvorišta, moleći Boga da zaustavi nevreme kako porodica ne bi ostala gladna. Običaj je takođe i da se prvorođenom muškom detetu jedincu, na brzinu stavlja u usta po jedan grumen ledene kuglice koji je pao na zemlju kako bi se grad zaustavio.

Zanimljiva narodna verovanja u vezi sa gradom karakteristična su i za Veliku Hoču. U ovom selu nadomak Orahovca, danas zasebnom getu, lokalno srpsko stanovništvo grad naizva „krušac.“ Kada počne nevreme, domaćica u dvorište iznese sofru i na nju stavi crveno vaskršnje jaje koje ovde zovu „strašnik“ odnosno „čuvarkuća“. Veruje se da će tako letina, bašte, voćnaci i vinogradi, kojima obiluje ovaj kraj biti sačuvani.

U Selima koja imaju crkvu jako biju zvona jer se veruje da zvuk koji proizvode prelama i rasteruje gradonosne oblake.   

Povezani članci

Back to top button