Грачаница: Вечерас премијера драме Антигона

Представу Приштинског народног позоришта „Ангигона“ која је због посебних ати ковид мера била отказана публика у Грачаници ће премијерно моћи да погледа вечерас у 19. часова у Дому културе у Грачаници.

Комад постављен по тексту Софокла, у режији Ненада Тодоровића настао је у копродукцији Народног позоришта Приштина и Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“.

 „Антигона“ је један од носећих стубова античке културе који држе сигурну кућу европске цивилизације. Њен етички темељ је корен из кога се разгранало позориште које познајемо. Побуна нејаке Антигоне против неумољивог тиранина, њен страшан крај као продукт борбе за етичка начела, љубав коју владар сматра равном издаји, биће инспирација ремек делима која ће бити написана кроз векове који нам претходе. Наша „Антигона“ је настала кроз супротстављања Софоклове, Анујеве и Брехтове Антигоне , кроз Есхилову „Седморицу против Тебе“ али и кроз сонгове које смо дрско уметнули. Узвишеност трагичне побуне против друштва циркуса, вапај за правдом у кловновленду, то је наша Антигона на ролеркостеру капитализма“ – ијавио је  редитељ Ненад Тодоровић.

Повезани чланци

Back to top button