Грачаница: Радионице грнчарства за особе са посебним потребама

Креативно-едукативне радионице за особе са посебним потребама почеле су данас са радом у Дому културе Грачаница. Полазници ће похађати грнчарску радионицу, као и низ психолошких предавања.  

Грнчарска радионица се бави целокупним  процесом израде керамичких предмета који се израђују од глине, укључујући и њихово осликавање и финално печење.

Са учесницима ради уметник Добривоје Фуруновић, члан Удружења примењених уметника Косова и Метохије, који се више деценија бави израдом грнчарије.

 „Глина је захвалан материјал за грнчарство. Предмети које они праве су тродимензионални и опипљиви, ручно су гравирани обичним оштрим предметом, а након тога ће бити обојени глазуром. Комплетни предмети од глине биће готови печењем на високој температури,“ појаснио је Фуруновић.

Радови настали на овај начин биће представљени на групној изложби, а радионице је технички је подржала Грнчарска радионица братства Манастира Драганац код Гњилана.

Психолошка предавања и радионице обухватају области побољшавања самопоштовања, самопоуздања, као и помоћи другима како да науче да изразе своја осећања.

Психолошкиња Александра Димитријевић истиче да у нашој средини нема пуно оваквих пројеката: „Задовољство ми је да учествујем у раду ове радионице, и да својим знањем могу да помогнем онима којима је та помоћ потребна. Када видим осмехе задовољних особа са којима радим то ми даје потпуни доживљај успеха.“

Радионице се одржавају уз пуно поштовање епидемиолошких мера.

Повезани чланци

Back to top button