Грачаница: Протести и захтев грађана за безусловно ослобађање Риста Јовановића

Група од стотину и више грађана централног Косова протестовала је данас у Грачаници захтевајући да суд у Приштини ослободи Риста Јовановића, држављанина Црне Горе који је ухапшен за Видовдан на Газиместану јер се успротивио поступку косовских полицајаца који су претресали монахињу.

Носећи пароле „Правда за Риста“, и  „С вером у Бога до победе“ окупљени грађани мирно су прошетало главном улицом у Грачаници у знак подршке притвореном црногорском држављанину. На једној од парола исписане су и речи које је Јовановић изговорио пред судијом основног суда у Приштини:
„Заклињем се пред Богом и у своју ћерку да нисам крив“.

Фото: Ризница

Председник удружења Црногораца на Косову Бобан Филиповић у обраћању окупљенима, рекао је да захтева безусловно ослобађање Риста Јовановића истакавши да је он неправедно заточен.

„Овде смо да дамо подршку Ристу Јовановићу због неправедног привођења и одређивања мере задржавања у притвору од месец дана без икаквих правних доказа. Ми смо ту да дамо подршку и тражимо безусловно и хитно ослобађање“, рекао је Филиповић.

Председник Удружења Црногораца Бобан Филиповић, фото: Ризница

Филиповић је рекао да ће грађани бити у приправности те да ће наставити са протестима док приведени држављанин Црне Горе не буде био пуштен на слободу.

„Ми смо гаранција за њега да се он брани са слободе“, појаснио је Филиповић.

Поновивши захтеве окупљених грађана, представник Црногораца са Косова Радоман Додеровић је осудио све учесталије нападе на припаднике неалбанске заједнице на Косову.  

„Осуђујем сваки напад, да ли је у питању скрнављење и паљење црквене заставе, паљење жита или пребијање дечака, све је то за осуду. Ми Црногорци и Срби на Косову и Метохији мислим да нема разлике међу нама ту смо да подржимо једни друге“, рекао је Додеровић.

Јована Филиповић, фото: Ризница

Правни заступник притвореног Јовановића Јована Филиповић је рекла да верује да ће Апелациони суд усвојити жалбу одбране и размотрити списе предмета. Будући да не постоје докази да је Јовановић починио дело које му се ставља на терет, она сматра да ће суд омогућити да се он брани са слободе.

„Верујемо да ће суд усвојити неке друге мере предложена у жалби,  меру јемства од 15000 евра, меру јављања у полицијску станицу или меру кућног притвора која би била повољнија по Риста и његову породицу, с обзиром на то да сматрамо да дело не постоји и да не постоји никаква основана сумња да је он починио оно што му се ставља на терет“, рекла је Филиповићева.

Она је такође пренела поздраве и захвалност Ристове породице грађанима који су се окупили како би изразили протест и пружили подршку Јовановићу у борби за истину.

 Организатори су најавили наставак протеста до испуњења захтева.

Подгоричанин Ристо Јовановић брутално је приведен од стане косовске полиције јер се успротивио када су полицајци на Газиместану 28. јуна претресли монахињу. Због привођења организован је и протест испред Владе Црне Горе у Подгорици.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button