Gračanica: Priština pred očima sveta sprovodi egzistencijalni teror

Skupa podrške Srbima na severu KiM održan je danas u Gračanici. Građanima se obratila predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je naglasila da naš narod odlikuje srpsko jedinstvo.

“Mi Srbi sa centralnog Kosova i Metohije pružamo čvsrtu podršku našoj braći  i sestrama na severu. Političko nasilje nad našim narodom i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurtija  sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjim, a sada i ogoljenim nasiljem pokazuje jasnu nameru Prištine i konačni cilj Aljbina Kurtija da Srba ne bude na KiM”  istakla je Šubarić.

Prisutnima se obratila i Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici, koja je rekla da skup predstavlja odgovor na torturu koju sprovode institucije u Prištini.

“Mi nismo ovde samo zbog tablica, tu smo jer  Priština pred očima sveta sprovodi egzistencijalni teror nad našim narodom. Poruka sa ovog  skupa  je da shvatite ozbiljno svi vi  koji nas niste čuli dao sada, da  pretestanete da vršite institucionalno, egzistencionalno i bilo koje drugo nasilje. Narod kad nešto shvati ne može mu se više ništa”.

Kostićeva je zapitala prištinske vlasti da li ih nije sramota što nisu rasvetlili gotovo ni jedan slučaj napada na srpsku imovinu.

Meštanin Gračanice Ljubomiur Maksimović poručio je da su poislednji dogaćaji na severu KiM prevršili svaku meru.

“Mi Kosovci smo miran i trpeljiv narod, ali više od sebe volimo slobodu i čast. Evo već 20 godina pokušavaju da nam oduzmu slobodu i čast i da nas oteraju. Što je najgore, dragi moji Kosovci,  to rade tako perfidnio da čitav svet pomisli da mi sami sebi želimo da ograničimo slobodu i svoja prava. Mi u toj predstvi nećemo da učestvujemo”, poručio je Maksimović.

Okupljeni građani poručili su svojim sunarodnicima na severu da su Srbi uvek bili jedinstveni i da će tako biti i sada ali i u buduće.

(RTG)

Povezani članci

Back to top button