Грачаница: Обележен празник Светог Краља Милутина и дан школе

Празник Светог Краља Милитуна и седам векова од његовог упокојења свечано је обележен у манастиру Грачаница, једној од најлепших од више од 40 задужбина овог владара из благородне лозе Немањића.

Владика рашко – призренски Теодосије, уз саслужење викарног епископа Јеротија, епископа Јоакима, Кирила, као и свештенства више епархија, служио је архијерејску литургију, уз појање монаштва и младих богослова призренске Богословије.

„Поред Свете Грачанице, данас славе и манастир Бањска, и Богородица Љевишка и још много светиња, како код нас, тако и у Македонији. Свети Краљ Милутин није знао за границе, он је знао да је Црква једна. Поносни смо на Светог Краља и на светиње које нам је оставио. Захваљујуђи нашим верницима који живе на простору Косова и Метохије ова светиња живи, и тако ће бити. Срећна Слава, нека нам драги Господ да снаге да истрајемо у овом времену”, рекао је владика рашко-призренски Теодосије.

По славном владару династије Немањић, у чије време је држава доживела велики успон и процват, названа је и школа у Грачаници која је такође обележила свој дан.

„Школа “Краљ Милутин” у Грачаници највећа је и најбројнија образовна установа на територији централног Косова,“ рекао је директор Владимир Милкић и подсетио да школа обележава 147 година постојања.

Ученици школе „Краљ Милутин“ припремили су и програм поводом дана школе који су извели у манстирској порти. Због анти – ковид мера славље организовано скромније и уз присуство симболичног броја људи. Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић присуствовао је прослави у манастиру Грачаница.

(извор: РТГ)

Повезани чланци

Back to top button