Грачаница: Настављају се протести уз поруку „Желимо да верујемо полицији“

Група омладинаца, пријатеља претученог младића Луке Димитријевића окупили су се и данас пре подне у центру Грачаници настављајући симболично протесте против начина на који је вођена истрага у којој је претучен српски младић. Циљ омладинаца је да сва деца могу слободно да се шетају Грачаницом.

Иако је полиција због кршења анти ковид мера забранила окупљање грађана, а отац претученог младића новчано кажњен, омладинци не одустају да различитим видовима појединачног и групног окупљања изразе свој бунт. Паролама на импровизованом билборду, које је полиција после само пола сата уклонила, јавним рецитовањем родољубивих стихова и ауто протестима млади изражавају протест због одлуке тужиоца који је Албанце који су претукли српског младића представио као жртве туче.

„Лука заслужује правду“, „Захтевамо поштовање закона“ и „Желим да верујем полицији“ поруке су младих из Грачанице изложене на данашњем перформансу.   

Фото: Н. Милосављевић

Представници цивилног сектора су током претходни протеста али и данас поручили да се не буне ни против кога већ да захтевају оно што законом припада, мир и слободу кретања.

„Данас је 22. април дан планете Земље. Све невладине организације са територије општине Грачаница су обуставиле своје редовне активности. Ми би данас садили дрвеће или цвеће, бавили се екологије. Данас се нико у Грачаници не бави екологијом зашто јер су нам угрожена основа људска права. Тражимо да се тај проблем реши и нећемо стати. Свакога дана ћемо организовати неку врсту протеста.  Наш крајни циљ је да ова деца могу слободно да се шетају Грачаницом, а да им нико не добацује да их нико не гађа лименкама, камењем, да нико не покуша да их увуче у ауто и да на улицама уместо таквих људи стоје одговорни полицајци који раде свој посао“, рекао је током протеста Владан Трифић из Центра за мир и толеранцију.  

Лука Димитријевић из Грачанице (19) нападнут је у уторак 13. априла у 21:30 часова на педесет метара испред своје куће. Тројица Албанаца, старијих по годинама, младићу који је био у друштву девојке и сестре, пресекли су пут и физички насрнули металним предметима на њих уз оптужбу да су угрозили њихов приватни посед. Нападачи су исте вечери ослобођени, док је полиција случај окарактерисала као тучу. У међувремену су нападачи поднели и пријава против Лукиног стрица који је истрчао на улицу да помогне нападнутој деци.  

И.Миљковић

Повезани чланци

Back to top button