Грачаница: Албанци пресрели и претукли српског младића

Тројица Албанаца пресрела су синоћ и  претукла металним предметима Луку Димитријевића из Грачанице. Младић се налази у болници и ван животне опасности је. Тужилац напад окарактерисао као тучу.

Синоћ око 21 час и 30 минута на 50 метара од своје куће нападнут је и претучен металним предметима Лука Димитријевић (19) из Грачанице. Нападачи су били Албанци, по годинама старији од дечака, потврдио је данас Лукин отац Дејан.

„Без икаквог повода или провокације њих тројица су га пресрела на путу до куће. У питању су одрасли и зрели људи који су напали клинца голобрадог и голоруког док је шетао са девојком и својом сестром“, рекао је отац претученог Луке додајући да се као родитељ осећам пораженио и понижено и да му није јасно чиме је његов деветнаестогодишњи син заслужио да буде предмет напада на 50 метара испред куће.  

Отац претученог српког дечака, фото: Ризница

Димитријевић каже да су нападачи дошли аутомобилом из правца Приштине, пресекли пут његовом сину, изашли из кола, оборили на земљу и тукли металним предметима. Оно што оца претученог дечака посебно погађа јесте то што је у полицији читав случај окарактерисан као туча.

„Синоћ су нападачи представљени као жртва, долазили су овде са адвокатима и хитном помоћи и не знам шта је поента свега тога што се догађало синоћ, а мени за узврат полиција каже да је мој син учесник у тучи. Он није жтва, није предмет напада, већ је изједначен са онима који су једноставно хтели да га претуку и од којих је био животно угрожен“, упозорава Димитријевић.  

Истиче да је разочаран радом полиције те да ће уложити приговор на њихов рад.

„Они су и не погледавши моје дете донели закључак да су у питању лакше телесне повреде, случај су окарактерисали као тучу, а не као напад“, прича отац претученог дечака и додаје са су га полицијски службеници приликом узимања изјаве убеђивали да читав случај не подиже на политички ниво.

Диитријевић: Полицијски службеници су тражили да слуићај не подижем на политички ниво

Димитријевић истиче да ће као родитељ највероватније поденти приватну тужбу и да се нада да ће косовско тужилашто поступити непристрано те да ће утврдити све полицијске пропусте током синоћњег инцидента.

Здравствено стање претученог Луке Димитријевића је стабилно и он се налази на лечењу и даљем испитивању на одељењу Хирургије у Грачаници.

Др Перић, стање повређеног момка стабилно, фото: Ризница

„Пацијент има повреду левог ока и хематом изнад горњег очног капка, констатовали смо контузију грудног коша, контузију абдомена и налази се у фази испитивања“, рекао је доктор Драган Перић.

Поред Луке Димитријевића у болници је указана помоћ и његовом малолетном брату П.Д. из Грачанице, који је покушао да брату укаже помоћ. Он је успео да умакне нападачима и отрчи до куће по помоћ.

Командир полиције у Грачаници: Мотив напада неспоразум

Командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић каже да је мотив напада тројице Албанаца неспоразум те да су Албанци тврдили да се нападнути момак бесправно нашао на њиховом приватном поседу на коме узгајају печурке.

Командир полиције у Грачаници, Братислав Трајковић, фото: Ризница

Трајковић каже да је језичка баријера разлог што нападачи нису разумели српског дечака.  

„Они су путем видео надзора приметили да су та лица била у њиховом поседу“, рекао је Трајковић и додао да је полиција извршила увиђај, а да је читав случај од стране тужиоца окарактерисан као туча која је за исход имала лаке телесне повреде.

Димитријевић: Неубедљиви наводи полиције

Дејан Димитријевић, отац претученог дечака, не слаже се са оваквом оценом полиције и каже да је читав случај етнички мотивисан.

„Неко је синоћ покушао да ми убије дете које ништа није урадио или изазвало. Слободно је шетао својим селом стазом којом је пролазио хиљаду путa до сад“.

Додаје да је његов син са девојком и сестром седо на клупи испред некадашњег магацина „Воћар“ где су испили сок и кренули путем кући.

„Чак и да је радио нешто сумњиво или да се нашао на неком поседу и угрозио нечију безбедност, постоји начин да се то санкционише, а не тако што ће бити немилосрдно претучен“, рекао је Димитријевић.

После недавног напада на српске младиће на шеталишту у Косовској Митровици ово други напад који се дешава у српској средини од стране Албанаца.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button