Грачаница: 103 године од ослобођења у Првом светском рату

Годишњица ослобођења Приштине и Грачанице у Првом светском рату обележава се данас али због владиних мера забране окупљања данас неће бити служен парастос код спомен обележја палим борцима од 1914. до 1918. у центру Грачанице.

На данашњи дан 1918. године победничке војске Србије и Француске, на челу са генералом Шарлом Транијеом, ушле су у Приштину.

„Српски војници су тада дошли у подневним часовима, док је француска војска пристигла касније, а потом су заједно ушли у град. Цела Приштина је тада узвикивала `Живела Француска, живела Србија` и тај тренутак је био јако важан за Србе, коначно је дошла слобода“, каже за РТВ КиМ књижевник из Грачанице Ратко Поповић.

Додаје да у манастиру Грачаница постоји доказ пријатељства Француске и Приштине – табла на којој пише „Србија, Француска.

„Овај датум ми никада нећемо заборавити, јер је за нас значио кључну улогу за опстанак и афирмацију да останемо“, рако је Поповић.

Због мера владе Косова о забрани окупљања због коронавируса  у осим паљења свећа у порти манастира Грачанице, неће бити никаквих скупова и обележавања.

„Од ослобођења Приштине има 103 године, а Културно-просветна заједница је увек традиционално обележавала ову манифестацију. Ове године је изузетак, те нећемо одржати ову манифестацију“, рекао је Поповић.

Спомен плоча у Грачаници посвећена палим борцима у Првом светском рату првобитно је била постављена у порти манастира Грачанице до 1926. године. Она је 1938. године измештена на данашњу локацију у центру места због изградње зида око манастира.

(извор: РТВ КиМ)

Повезани чланци

Back to top button