Г7: Београд и Приштина да спроведу договорене споразуме, Србија да уведе санкције Русији

Министри Г7, који су се састали данас у Немачкој, поручили су да Косово и Србија треба да нормализују своје односе кроз свеобухватан и правно обавезујући споразум који ће омогућити обострану реализацију европских перспектива, а како је наглашено, доприноси регионалној стабилности и користи свим људима у региону.

Позивамо Косово и Србију да се конструктивно ангажују у дијалогу који води ЕУ, да без одлагања у потпуности имплементирају све претходне договоре и нормализују своје односе кроз свеобухватан и правно обавезујући споразум, који ће „омогућити реализацију њихових одговарајућих европских перспективе, доприносе регионалној стабилности и користе свим људима у региону”, наводи се у саопштењу.

Г7 коју чине министри спољних послова Канаде, Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства, Јапана, Сједињених Држава и високи представник ЕУ Жозеп Борел  похвалиле су земље Западног Балкана што су се сврстале са Западом у увођењу санкција Русији након сукоба у Украјини уједно позвавши Србију да учини исто.

„Поново потврђујемо нашу посвећеност европској перспективи шест земаља Западног Балкана да гарантујемо безбедност, стабилност и просперитет региона. Надамо се да ће Западни Балкан бити јединствен у осуди агресорског рата Русије против Украјине, посебно у Генералној скупштини УН. Похваљујемо Албанију, Косово, Црну Гору и Северну Македонију за потпуно усклађивање своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције и њихову примену. Позивамо Србију да учини исто. Поздрављамо приближавање Босне и Херцеговине рестриктивним мерама ЕУ против Русије и једнострано приближавање Косова тим мерама. Морамо наставити да помажемо Западном Балкану да смањи своју зависност од руских угљоводоника и њихову рањивост на економску одговорност“, наглашено је у заједничком саопштењу Г-7.

(Извор: Репортери)

Повезани чланци

Back to top button