Европски парламент данас гласа о извештају о Косову, помиње се и визна либерализација

Европски парламент ће на данашњој пленарној седници гласати о извештајима о Косову, Србији и Босни и Херцеговини, који су пре месец дана одобрени у Спољнополитичкој комисији. Гласање је уследило након синоћне дебате ЕП о поднетим извештајима.

Током дебате, у вези са Косовом, доминирали су позиви на либерализацију виза и напредак у дијалогу са Србијом, уз посредовање Европске уније.

Извештај о Косову припремила је немачка посланица Виола фон Крамон. Она је рекла да поздравља ставове Косова у вези са ратом у Украјини и још једном позвала на либерализацију виза за грађане Косова.

„Грађани Косова су такође свесни да смо Европски парламент али и ја лично у више наврата постављали потребу за хитном либерализацијом виза, која је пролонгирана упркос чињеници да је Косово испунило све услове“, рекла је фон Крамонова.

Већина посланика је подржала либерализацију виза за Косово и то ће се наћи у коначној верзији текста извештаја који ће бити изгласан у среду.

Очекује се да ће текст остати мање-више онакав какав је одобрен у Одбору за спољну политику. На пленарној седници ће, према речима посланика, бити изазов само гласање о амандману који захтева да свеобухватни споразум Косова и Србије, који мора да произађе из дијалога, укључује и међусобно признање.

Овај захтев је одобрен у Спољнополитичкој комисији, иако се томе успротивио известилац за Србију Владимир Биличик, који је из Словачке, земље која не признаје независност Косова.

Сада се улажу напори да се уклони формулација која укључује међусобно признавање током пленарног гласања.

У тексту извештаја се такође понавља позив пет земаља ЕУ које не признају Косово да то учине.

Пет земаља ЕУ које не признају Косово су: Шпанија, Словачка, Румунија, Кипар и Грчка.

У извештају ће се од Србије тражити да подржи став ЕУ према Русији и агресију на Украјину, укључујући и санкције које је Европска унија увела Москви.

Подсећа се да је Србија једина земља у региону која није увела санкције Москви, након избијања ратниз сукоба у Украјини.

Ова и сличне резолуције Европског парламента, које се одобравају једном годишње у виду појединачних извештаја за земље региона Западног Балкана, имају политички значај, али нису обавезујуће за земље чланице ЕУ.

Повезани чланци

Back to top button