Епархија рашко-призренска: Кршење основних верских слобода и и право приступа црквеној имовини

Епархија рашко-призренска изражава најдубљу забринутост и разочарење због спречавања свештеника Српске Православне Цркве да на празник Вазнесења Господњег, служе свету Литургију у храму Христа Спаса у Приштини.

У саопштењу Епархије се нагалашава а се овим актом крше основне верске слободе и право приступа имовини наше Цркве, будући да је храм Христа Спаса у катастру регистрован као имовина Српске Православне Цркве.  

„Нажалост, отвореним дискриминаторним односом према Српској Православној Цркви на Косову и Метохији косовске институције непрестано шаљу поруку да наш народ не може да живи слободно и да основна верска и људска права не вреде за православне Србе.

Епархија рашко-призренска очекује од међународних представника реакцију поводом овог инцидента, а о њему ће наша Црква обавестити све релевантне међународне организације које надгледају верска права и слободе“.

Свештеници Епархије јутрос су, заједно са групом верника кренули да служе Свету Литургију поводом храмовне славе Христа Спаса у Приштини, али их је кордон полицајаца спречио у томе.

Прво су свештена лица легитимисана од стране полицајца који није желео да говори српски, а затим им је забрањено да откључају и уђу у цркву.

„Нашим свештеницима није дат одговр зашто је забрањено да служе у храму који се и по косовском катастру налази у власништву наше Цркве“, истиче се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button