Две деценије успешног рада „Срећне породице“

Удружење расељених са Косова и Метохије „Срећна породица“ из Ниша обележило је две деценије хуманог рада.

Под слоганом „Срећна породица то смо ми“  свечаност је уприличена у сали Призренске богословије у Нишу и овом приликом су организатори доделили захвалнице и признања установама, заслужним појединцима и партнерским организацијама.    

У свечаном програму, уприличеном поводом јубилеја, учествовали су расељени са Косова и Метохије као и деца расељених која су расла уз „Срећну породицу“.  Анастасија Живковић студенткиња етномузикологије у Београду и чланица Црквено-певачке дружине „Бранко“ из Ниша и Милица Славковић певале су изворне косовске песме, а рецитал је такође био посвећен Косову и Метохији.

Председница удружења Радмила Тодић Вулићевић је уручила захвалнице пријатељима удружења

„Када смо се 1999. године нашли у расејању кроз Срећну породицу смо лакше делили радост и тугу, проблеме свакодневице и носталгију за завичајем. Захваљујући бројним програмима радо се долазило на радионице да се научи нешто лепо и корисно за нови живот“, рекла је оснивач удружења Радмила Тодић Вулићевић уједно подсетивши на све који су помогли рад удружења.  

 Плакета и захвалнице за хуманитарни допринос додељене су између осталог владики нишком господину Арсенију, председнику Асоцијације СОС Југославија – СОС Косово и Метохија из Торина Енрику Вињи, Љубинки Хенли из Лондона, очном лекару и координатору јапанске хуманитарне организације ЈЕН Дивни Стаменковић, координаторки Удружења киднапованих и несталих лица за нишки округ Гордани Ристић, бившем ректору призренске Богословије оцу Милутину Тимотијевићу, Небојши Неранџићу, добротвору из Приштине који је учествовао у готово свакој акцији и новинарки „Новости“ Драгани Зечевић.

Удружење је основано на иницијативу јапанске хуманитарне организације „Јен“  у циљу помоћи интерно расељених лица са простора Косова и Метохије. За двадесет година реализовали су велики број хуманитарних акција, иди види посета, били укључени у регистрацију расељених са простора КиМ, али и пружали помоћ особама ометеним у развоју.

На бројним пројектима сарађују су са Канцеларијом за Косово и Метохију, УНХЦР-ом, међународним организацијама али и са Епархијом рашко – призренском СПЦ.  

(Ризница) 

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button