Две деценије од злочина у Ливадицама

У Лапљем Селу код Грачанице служен је парастос жртвама терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ када је погинуло 12, а повређено 43. Срба. Међу пострадалима био је и двогодишњи Данило Цокић.

Од дана када је нападнут конвој аутобуса, који је у правцу Грачанице превозио Србе на задушнице, прошло је 20 година. За убиство 12 путника и рањавање 43. нико није одговарао. Породице чији су чланови страдали и путници који су преживели овај терористички акт одавно су престале да верују у правду коју деле међународни представници и косовске власти.

Јелена Стојановић из Лапљег села каже да не жели, не може, нити сме да заборави дан у коме је изгубила сестру Мирјану Драговић.  

„Сваки детаљ памтим, мирис још увек памтим. Могу да се пробудим са мирисом асфалта, дима, још увек ми је то негде у подсвести. Не желим да заборавим, искрено, јер ако бисмо ми који смо некога изгубили, који смо на неки начин жртве, заборавили, ко би се онда сећао”, рекла је Стојановићева.

Велика одговорност што починиоци овог злодела ни после две деценије нису приведени правди иде на терет међународне заједнице, тврде породице пострадалих путника.

Председник општина Грачаница Срђан Поповић нагласио је да међународна заједница и приштинске институције нису ништа учиниле ни по питању злочина у Ливадицама ни по питању осталих злочина над Србима.

“Нећемо да одустанемо од правде. Наша је обавеза да све жртве на КиМ не буду заборављене, правда мора да победи, правда мора да буде задовољена“, рекао је Поповић додајући да неко покушава да све злочине над Србима на КиМ гурне под тепих.

Парастос у цркви „Свете Петке служио је парох Бојан Крстић после чега је песник Ратко Поповић одржао пригодни поетски час.

У терористичком нападу на аутобусе Ниш експреса погинули су Ненад Стојановић, Драгана Вукотић, Лазар Милкић, Снежана Здравковић, Сунчица Пејчић, Нјегош Цокић, Мирјана Драговић, Милинка Краговић, Веља Стакић, Слободан Стојановић и Живана Токић и двогодишњи Данило Цокић.

Фљорим Ејупи, осумњичен за напад на аутобусе ослобођен је услед недостатка доказа. Случај је касније затворен од стране мисије ЕУЛЕКС-а.

Повезани чланци

Back to top button