Двадесетчетири године од масовног киднаповања Срба и Рома из општине Ораховац (видео)

Крај споменика киднапованим и убијеним Србима у  Великој Хочи обележена је годишњица масовне отмице и егзекуције коју су припадници Ослободилачке војске Косова починили пре 24 године над Србима и Ромима из овог краја.

Имена убијених и отетих Срба из Велике Хоче, Ораховца, Зочишта, Оптеруше и Ретимља исписана су на каменим плочама изнад спомен чесме коју су у знак сећања саградили мештани Велике Хоче. Крај ње су се и овог 18. јула окупили чланови породица, родбина, пријатељи и представници удружења киднапованих и несталих Срба.

Након парастоса који су служила двојица локалних свештеника породице су положиле венце и цвеће на спомен обележје.

У име породица киднапованих и несталих обратио се Негован Маврић који је рекао да за породице ни после 22 године од окончања, рат није готов.

Негован Маврић, фото: Ризница

„Ако вам данас неко не одобри да ископате гробницу где се налазе пет, шест, петнаест или двадесет тела, а зна се где је локација, ја мислим да тај рат још увек траје и зато кажем ми као породице нећемо да одустанемо, ми ћемо да трагамо за нашим најмилијима“, рекао је Маврић.    

Помићник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић нагласио је да злочин над Србима и припадницима ромске мањине и даље траје те да је циљ злочинаца био да српско име са ових простора нестане.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, Игор Поповић, фото: Ризница

„Ми смо се овде окупили и да обележимо нашу присутност то што смо опстали на овим просторима и то што смо ипак и поред небојаних злочина успели да опстанемо овде у Великој Хочи, Ораховцу, Зочишту, опстали смо, ово је ипак српска средина, ово је ипак српска духовна баштина“, нагласио је Поповић.  

Координација српских удружења породица киднапованих и отетих током сукоба на читавој територији СФРЈ Милисав Стојкоивић подсећа да закон мора да штити чланове породица кинапованих и убијених Срба.

„Морамо се бoрити за наше наследнике, живе чланове породица кроз материјално, стамбено финансијско, социјално, правно и друго обештећење и бригу за њих, доношењем закона о породицама киданпованих и убијених на територији читаве бивше југосалвије у свим републикама, садашњим државама и на простору КиМ“, истакао је Стојковић.

Фото: Ризница

Током јула 1998. у општини Ораховац живот је изгубило 47 људи, а киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома и то претежно цивила.

Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба и Рома током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Из Ретимља, Оптеруше и Зочишта тада су протерани сви Срби а многи се  налазе на листи несталих. У једном дану у Ретимљу је отето је 14 мушкараца породице Костић.

Спомен обележје у Великој Хочи – фото: Ризница

Године 2005. у Малишеву и Волујаку пронађени су остаци тридесет и шест особа киднапованих у јулу 1998. године.

Нико још није одговарао за злочине почињене над Србима у селима око Ораховца.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button