Дрецун: Приштина јача војску за нападе на Србе

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да јачање косовских безбедносних снага и намера Приштине да формира војску представља велики безбедносни ризик за Србе са Косова и Метохије.

Седница Одбора за Косово и Метохију одржана је иза затворених врата у Скупштини Србије, а на њој се разговарало о безбедносној ситуацији у јужној покрајини у тренутку када се косовске безбедносне снаге додатно наоружавају и повећавају бројност униформисаних лица, јавља РТС.

„Пре неколико дана смо разматрали информације наших служби безбедности о трансформацији структура цивилне заштите у војску. План Приштине је да до 2027. опреми војску, а да она до 2029. буде потпуно оперативна. Ту трансформацију највише помажу САД, Немачка и Турска“, рекао је Дрецун.

Он је навео да се истовремено смањује присуство припадника Кфора, па је тако 2010. године било око 12.000 војника, а сада их има око 3.000, док је пројекција да буде умањена на фазу минималног присуства од 2.500 војника.

Косовске безбедносне снаге тренутно имају 3.517 активних припадника у којима је присутно и око 10 одсто мањина, нажалост ту има и Срба. Оно што забрињава је што је 2019. године формиран главни штаб и четири команде, што је све структура праве војске“, нагласио председник скупштинског Одбора за КиМ.

Дрецун је додао да је стара амбиција Приштине да буде формирана хеликоптерска јединица, која за сада постоји само на папиру, али је додао да су у Турској школовани пилоти.

„Оперативна способност хеликоптерског одељења треба да буде постигнута 2023. године, вероватно уз помоћ САД куповином половних хеликоптера“, рекао је Дрецун.

Он је, међутим, нагласио да већи проблем представља намера да буде уведен војни рок који би био обавезан и за Србе, као и постојање копнених пукова који могу да делују на терену.

Дрецун је указао да са свим тим капацитетима косовске снаге могу да крену на српски народ и ставе их под контролу.

Он је нагласио да ниједна војна формација, осим Кфора, не би смела да буде присутна на КиМ, а да Приштина јача специјалне јединице, прави нову базу у Ђаковици и врши све већи притисак на Србе да уђу у безбедносне снаге.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button