Dom kulture: Promocija knjige Zejnela Zejnelija

Knjiga „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“ autora Zejnela Zejnelija biće predstavljena u sredu 16. decembra 2020. godine u 18 časova u gračaničkom Domu kulture.

Autor, koji je do sada objavio deset knjiga o Kosovu i Metohiji, sabrao je sva naučna i druga objašnjenja i tvrdnje o tome šta su, odakle su i ko su uopšte Goranci koji žive na Kosovu, na padinama Šar-planine, stešnjeni između dve granice – Makedonije i Albanije.

Zejneli je dugo sakupljao građu, pa tako knjiga sadrži više od dvadeset naučnih i drugih radova o Gorancima. U njoj je i jedan od prvih naučnih istraživanja akademika dr Milisava Lutovca, koji je istraživao Goru, gde žive Goranci, i Opolje gde žive Albanci. Tu su i istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti o Gori, Opolju i Podgori (delovi Sredske župe, nedaleko od Prizrena) koja nisu do kraja obavljena, zbog ratnih dejstava i bombardovanja Srbije 1999. godine.

Zejnel Zejneli je rođen u selu Brod, 1950. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Prizrenu, a Pravni fakultetu u Prištini. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970. godine i vrlo brzo je postao zapažen u kosmetskom novinarstvu. Godine 1975. postao je stalni dopisnik Politike iz Prištine. Član Društva književnika Vojvodine. Autor je više knjiga.

Promocija se organizuje u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Povezani članci

Back to top button