Дом културе: Промоција књиге Зејнела Зејнелија

Књига „Горанци свачији и ничији, а ипак своји“ аутора Зејнела Зејнелија биће представљена у среду 16. децембра 2020. године у 18 часова у грачаничком Дому културе.

Аутор, који је до сада објавио десет књига о Косову и Метохији, сабрао је сва научна и друга објашњења и тврдње о томе шта су, одакле су и ко су уопште Горанци који живе на Косову, на падинама Шар-планине, стешњени између две границе – Македоније и Албаније.

Зејнели је дуго сакупљао грађу, па тако књига садржи више од двадесет научних и других радова о Горанцима. У њој је и један од првих научних истраживања академика др Милисава Лутовца, који је истраживао Гору, где живе Горанци, и Опоље где живе Албанци. Ту су и истраживања Српске академије наука и уметности о Гори, Опољу и Подгори (делови Средске жупе, недалеко од Призрена) која нису до краја обављена, због ратних дејстава и бомбардовања Србије 1999. године.

Зејнел Зејнели је рођен у селу Брод, 1950. године. Основну и средњу школу је завршио у Призрену, а Правни факултету у Приштини. Новинарством је почео да се бави 1970. године и врло брзо је постао запажен у косметском новинарству. Године 1975. постао је стални дописник Политике из Приштине. Члан Друштва књижевника Војводине. Аутор је више књига.

Промоција се организује у оквиру пројекта „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ који се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button