Дом културе Грачаница: Представљање књижевног опуса Милана Кнежевића

Књижевни портрет Милана Кнежевића у организацији Друштва књижевника Косова и Метохије биће приређен 04. октобра 2022. године у 19 часова у Дому културе у Грачаници.

Повод за организацијом овог књижевног догађаја јес збирка изабраних и нових песама „Робијашки рефрени“ која се појавила 2020. године, а којом се сумира једна етапа његове поезије и назначује нова.

Кнежевић је, пише проф. др Драган Kопривица „у поезији првенствено префињен лирик, пажљиви трагалац за коријенима емоција лирског субјекта, за сврхом љубави у пролазном времену, пасионирани путник по лавиринтима људске душе у одгонетању вјечног питања човјеку: Quo vadisОн помно трага за темељима људскости јунака у ћорсокацима репресивне политике и алијенације остављајући отвореним питање откуд и како тамна страна личности избија у први план и господари поступцима његових пластично приказаних ликова.“

Милан Кнежевић је рођен у Подгорици 1980. године, песник је и политичар. Дипломирао је српски језик и јужнословенску књижевност на Филозофком факултету у Никшићу. Објавио је следеће збирке поезије: „Депонија снова“ (2007), „Авлија бивших“ (2011), „Дневник ситних грехова“ (2014), „Електронска идентификација бирача“ (2016), „Нијеми дијалози“ (2017), „Робијашки рефрени“ (2020) и роман „Обала несанице“ (2021). Добитник је Ордена српске заставе 2022. године и награде „Радоје Домановић“ 2022. Оснивач је и председник Демократске народне партије Црне Горе и члан председништва Демократског фронта.

Овом приликом Милану Кнежевићу ће бити уручено угледно признање за књижевно стваралаштво, очување српског језика и културе, Друштва књижевника Косова и Метохије – „Велика Грамата“.

Повезани чланци

Back to top button