Дојаве о постављеним бомбама у спрским школама на КиМ биле лажне (видео)

На адресе 71 школе на Косову и Метохији које раде по плану и програму Министарства просвете Републике Србије упућени су претећи мејлови о постављеним бомбама. У овим образовним установама данас је прекинута настава, а деца су отпуштена кућама. После полицијске претраге закључено да су дојаве биле лажне.

Специјалне јединице косовске полиције опремљене псима трагачима обавили су данас пре подне претрес просторија у пет школских објеката на територији општине Грачаница.

Провера учионица и дворишта обављена је у школама „Краљ Милутин“ у Грачаници и истуреном одељењу ове школе у Кишници, „Кнез Лазар“ у Доњој Гуштерици, „Миладин Митић“ и Средњошколском центру у Лапљем Селу.  После детаљне претраге утврђено је да нема опасности од експлозивних направа те да су дојаве биле лажне.

Фото: Ризница

На адресе ових школа стигао је имејл са дојавом да је у згради постављена експлозивна направа.

Наставницима и ученицима ових школа саопштено је ће данас бити организована онлајн настава док су ђаци који су се затекли у школи упућени кућама, потврдио је Љубиша Караџић директор школе „Миладин Митић“ у Лапљем Селу.

Директор школе у Лапљем Селу у разговору са полицијом, фото: Ризниаца

.У Мејлу који је са непознате адресе упућен на адресе 71 школе поред обавештења да је у згради постављена експлозивна направа пошиљалац упозорава да се неће сакрити, да су убиства потребна, да ће срушити српску владу те да су очи упрте у председника Србије и његову пратњу.

Директор школе „Краљ Милутин“ у Грачаници Владимир Милкић каже да је мејл исписан ћириличним писмом те да је и он заједно са директором Грађевинско саобраћајне школе која се налази у истој згради обавестио полицију и прекинуо наставу.

„Пошто у школи није било деце, помоћне раднике смо извели из школског објекта, позвали смо школску управу, позвали смо полицијску станицу, дошли су полицајци, сада чекамо тим специјалаца из Приштине да они одраде свој део посла“, испричао је Милкић. 

Мејлови претеће садржине данас су стигли на више школских адреса и у Србији, а српска полиција одавно већ истражује ове случајеве.

Фото: Ризбица

Канцеларија за Косово и Метохију је саопштава да је ово је први пут да се мејл овакве садржине упућује у српске образовне институције у покрајини.

На основу упутства Министарства просвете Републике Србије, ученици ће до провере навода о претњама бити упућени на онлине наставу.

„Рад школа у српским срединама сада зависи од тога колико ће ефикасно Косовска полиција да претражи све школе. Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује овакво анти цивилизацијско поступање, опструкцију рада школа и узнемиравање деце која похађају ове образовне установе“, наведено је у саопштењу.

Фото: Ризница

Како је порталу Ризница потврђено, све школе ће сутра настављају са редовном наставом по утврђеном распореду.

И. Миљковић

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button