Директор ВОА: Велика Албанија угрожава мир на Балкану

Могућност да наша земља у овом тренутку буде захваћена класичним оружаним сукобом је мало вероватна, али је присутна опасност од разноврсних облика безбедносних претњи, каже у интервјуу за „Одбрану”, бригадни генерал Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције (ВОА).

Он наводи да се безбедносне претње крећу у распону од терористичких претњи, сецесионистичких активности, религијске радикализације, политичког екстремизма (нарочито великоалбанске идеје), илегалних миграција, организованог криминала, па све до јачања антисрпске реторике у суседним земљама.

„Некако се као највећи безбедносни изазов издвајају све извесније и интензивније сепаратистичке намере косовских Албанаца за уједињењем са Албанијом и стварањем тзв. велике Албаније, на које указујемо последњих година и деценија. Очекујемо да ће преовладати разум спонзора ових идеја и да неће дозволити њихову реализацију и самим тим додатно погоршати безбедносну ситуацију на Балкану“ истакао је Стојковић.

Он је рекао и да на прилике на глобалном нивоу утичу два међусобно сукобљена процеса.

„Први је пораст међузависности држава, што је нарочито видљиво у економској сфери и суочавању са последицама климатских промена, а данас и у покушајима стварања глобалног одговора на пандемију изазвану новим вирусом. Други процес је све већа поларизација међу државама које се групишу не само по етничким и религијским основама већ настоје да створе и засебне сфере медијске и технолошке доминације. Наш регион је посебно погођен тим трендовима. Имајући у виду све различитости које га карактеришу – од мноштва нација и религија, преко преплитања интереса глобалних и регионалних сила, до подељености у концепцијама међународне сарадње. У таквом окружењу безбедносни изазови, ризици и претње постају сложенији, а њихово праћење захтева све специфичнија знања из различитих области – рекао је Стојковић.

За ову и наредну годину најавио је проширење мреже војнодипломатских представништава, што је надлежност ВОА, на Сирију, Либан и Црну Гору а на нерезиденцијалној основи на Мали и Јерменију. Такође, припадници ове тајне службе су, у време пандемије, широм света прикупљали информације о начинима борбе против вируса корона и тиме помагали сузбијање ове заразне болести у Србији.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button