Десети „Графест“ у знаку разоткривања

Већ по традицији крај новембра у Грачаници биће у знаку документарног филма и међународног фестивала документарних остварења и телевизијских форми.

Десети „Графест“ који ове године носи назив „Разотркивање“  биће одржан од 29. новембра до 1. децембра 2021. године у Дому културе „Грачаница“ и у северној Митровици у култрурном центру „Акваријус”.

Ревијални део програма отвориче филм Мила Рауа „Ново јеванђеље“ из 2020. године. У складу са тематиком, друге вечери ће посетиоци моћи да погледају вишеструко награђиван документарац Андреја Тарковиског из 2019. „Андреј Тарковски: филм као молитва“, документарно  остварење редитеља под псеудонимом Река Валерик – „Неми глас” биће приказан треће вечери.   

У такмичарском програму “Графеста”, представиће се овдашњи аутори, али и они чији се радови баве Косовом и Метохијом.

Селекторка Невена Матовић је од 35 пријављених радова одабрала 25 који ће се приказивати у четири блока. 

У оквиру пратећег програма биће одржан округли сто „Десет година Графест-а“, који ће модерирати чланови Удружења документариста „Док Србија“ Милош Ивановић и Борис Митић.  Округли сто ће бити одржан првог дана фестивала у 14 часова. Другог дана, у 18 часова у ПКЦ „Акваријус“, биће одржана радионица за младе BELDOCS TEEN којом ће модерирати Александра Вушуровић из BELDOCS-a.

Четворочлани жири, који ће радити у саставу: Милош Ивановић, продуцент, Борис Митић, редитељ, Ивана Вановац, новинарка и Ђорђе Јевтић новинар и публициста, оцењиваће филмове и одабрати оне који ће понети награде на свечаном затварању 1. децембра у 20 часова.

Фестивал се одржава уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Улаз на све пројекције је слободан уз обавезно поштовање свих прописаних мера за спречавање ширења коронавируса.

Повезани чланци

Back to top button