Данас су Свети Врачи

Српска православна црква молитвено се данас сећа Светих Врача – Козме и Дамјана, лекара који су бесплатно лечили људе, па су због тога и остали упамћени као „бесребреници“.

Свети Козма и Дамјан били су лекари и како хришћани чврсто верују, чудотворци. Ова двојица светитеља били су рођена браћа, родом из Рима, а као деца су крштени и у хришћанском духу васпитани.

У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога, да лече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакву награду, само су од болесника захтевали да верују у Исуса Христа, јер се свако оздрављење дешава вољом Божијом.

Наследивши велико имање, милостиво су га раздавали сиромашнима, не очекујући никакву награду за то нити захвалност, јер су свако добро дело чинили у име Христово. У то време у Риму је царевао незнабожачки цар, а пред њега су гонитељи хришћанства довели, ову свету браћу оковане у ланцима.

Послњ дугог испитивања цар им је наредио да се одрекну вере у Исуса Христа и принесу жртве римским боговима. Међутим, Козма и Дамјан не само што нису послушали цара него су га још и саветовали да он призна „јединога истинитога Бога – Исуса Христа“.
Свети мученици Козма и Дамјан рекли су му „Наш Бог није створен, али Он је Створитељ свега, а твоји су богови измишљотине људске и дело руку уметничких. И кад не би било уметника да вам направе богове, ви се не би имали коме клањати.“

У хришћанској традицији помиње се да је, после чуда учињеног над самим царем, кад су га чудесно исцелили од тешке болести – цар и сам изјавио своју вјеру у Исуса Христа и пустио браћу.

Козма и Дамјан затим су наставили да проповедају хришћанство и исцељују болеснике. Након што се за њихову моћ да лече људе надалеко прочуло, на томе им је био завидан неки лекар, некадашњи њихов учитељ, и под изговором да беру лековите траве

извео их у планину и убио камењем. Ови светитељи страдали су 284. године.

Повезани чланци

Back to top button