Данас је зимски Крстовдан

Српска православна црква и њени верници данас славе велики празник, зимски Крстовдан. Овај празник посвeћен је крштењу Исуса, кога је на реци Јордан крстио Јован Крститељ, у знак очишћења од грехова.

Према православним списима, света Тајна Крштења је једини начин да се уђе у Цркву Христову, заједницу народа Божијег коме је глава Христос. Крштењем умире стари човек и рађа се нови у Христу. То лично искуство Васкрсења дато је сваком човеку, стварна могућност да се умре и да се „роди одозго.“

Овај хришћански празник слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди. У нашем народу праћен је бројним обичајима и веровањима, који се од давнина поштују.

На Крстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији који поштује правило:

“Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости”.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће година бити “оскудна и болешљива”.

Иако важи да се на празник у кући ништа не ради, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Повезани чланци

Back to top button