Danas je zimski Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog  arhangela Mihaila, dok se u narodu ustalio naziv  Aranđelovdan. Praznik uvek pada 21. novembra i u kalendaru je označene crvenim slovom

Aranđelovdan je dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Poznat u našem narodu kao zaštitnik loze Nemanjića, jedan je od svetaca koji uživa veliko poštovanje  u našem narodu.

Pre svega, anđeo je reč grčkog porekla i znači vesnik. Oni svuda lete po božjoj zapovesti, zato su uvek prikazani sa krilima. U suštini, odnosno – po definiciji, to su duhovna bestelesna bića, ali se na ikonama uvek predstavljaju kao mladi ljudi. Bez ikakvih telesnih želja, lišeni su brige te prirode, pa zauvek ostaju tako mlađahnog izgleda i lepog lica. Kao nevina i čista bića, uvek su obučeni u belu odeću.

Svako po krštenju dobija svog anđela koji se naziva još i anđeo mirni – to je verni učitelj i blagi čuvar duše.

Anđela ima veoma mnogo i podeljeni su u devet rangova, odnosno činova. Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime. Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo – kao što smo već rekli.

Na ikonama možemo videti Mihaila uvek sa krilima, u vojvodskoj odeždi i sa mačem u ruci. U drugoj ruci mu je kantar, jer prema narodnom verovanju, on je taj koji u času smrti uzima ljudsku dušu. A zatim i meri dobrotu i nevaljalštinu te duše za života, da bi odredio da li je šalje u raj ili pakao.

Mihailo se još smatra i čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Postoje mnoga narodna verovanja o njemu, a jedno od starijih je da on obilazi sve bolesnike – ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Takođe, njegov praznik je važan i za vremensku prognozu. Kažu da ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove. Inače, veruje se da on u vreme kada pada njegova slava, luta svetom preobučen u prosjaka – kako bi pomogao unesrećenima, a izgrdio nevaljalce.

Po brojnosti svečara, Aranđelovdan je na trećem mestu slava kod Srba, iza Nikoljdana i Đurđevdana a prema narodnoj poeziji car Dušan slavio je svetog arhangela Mihaila tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu.

Mnogi hrišćani koji slave svetog Mihaila, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito. Međutim, ovo neipsravno verovanje treba ispraviti. Neophodno je pripremiti žito i za ovu slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

I to pred Bogom bez obzira kojim ga imenom zvali. Mihaila nalazimo kako u hrišćanstvu, tako i u judaizmu (gde je zaštitnik Izraela) i islamu, gde se pominje kao jedan od dva anđela (prvi je Gabrijel).

Povezani članci

Back to top button