Данас је зимски Аранђеловдан

Српска православна црква и верници данас празнују Сабор Светог  архангела Михаила, док се у народу усталио назив  Аранђеловдан. Празник увек пада 21. новембра и у календару је означене црвеним словом

Аранђеловдан је дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила. Познат у нашем народу као заштитник лозе Немањића, један је од светаца који ужива велико поштовање  у нашем народу.

Пре свега, анђео је реч грчког порекла и значи весник. Они свуда лете по божјој заповести, зато су увек приказани са крилима. У суштини, односно – по дефиницији, то су духовна бестелесна бића, али се на иконама увек представљају као млади људи. Без икаквих телесних жеља, лишени су бриге те природе, па заувек остају тако млађахног изгледа и лепог лица. Као невина и чиста бића, увек су обучени у белу одећу.

Свако по крштењу добија свог анђела који се назива још и анђео мирни – то је верни учитељ и благи чувар душе.

Анђела има веома много и подељени су у девет рангова, односно чинова. Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име. По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава “оног који је као Бог”. На грчком језику реч “архи” значи главни, први, а “ангелос” значи весник, анђео – као што смо већ рекли.

На иконама можемо видети Михаила увек са крилима, у војводској одежди и са мачем у руци. У другој руци му је кантар, јер према народном веровању, он је тај који у часу смрти узима људску душу. А затим и мери доброту и неваљалштину те душе за живота, да би одредио да ли је шаље у рај или пакао.

Михаило се још сматра и чуварем православне вере и борцем против јереси. Постоје многа народна веровања о њему, а једно од старијих је да он обилази све болеснике – ако стане код ногу, није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Такође, његов празник је важан и за временску прогнозу. Кажу да ако ујутру буде ведро, чека нас година пуна сунца, а уколико буде облачно и тмурно, биће много падавина, и година без много сунчаних и лепих дана.

У неким крајевима Србије овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може да отера вукове. Иначе, верује се да он у време када пада његова слава, лута светом преобучен у просјака – како би помогао унесрећенима, а изгрдио неваљалце.

По бројности свечара, Аранђеловдан је на трећем месту слава код Срба, иза Никољдана и Ђурђевдана а према народној поезији цар Душан славио је светог архангела Михаила тако што је увек дочекивао госте стојећи, док му је анђео стајао на рамену.

Многи хришћани који славе светог Михаила, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито. Међутим, ово неипсравно веровање треба исправити. Неопходно је припремити жито и за ову славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

И то пред Богом без обзира којим га именом звали. Михаила налазимо како у хришћанству, тако и у јудаизму (где је заштитник Израела) и исламу, где се помиње као један од два анђела (први је Габријел).

Повезани чланци

Back to top button