Данас је Ваведење мајке Божје храмовна слава Хиландара и цркве у Липљану

Верници Српске православне цркве данас славе Ваведење Пресвете Богородице, један од 12 главних хришћанских празника. Ваведење мајке Божије је храмовна слава липљанске цркве али је и слава Хиландара, српског манастира на Светој Гори.

Празник славе и многе породице у Србији као крсну славу. За ову славу обичај је да се пости на риби. На овај дан пост је обавезан, јер Ваведење пада за време великог Божићног поста.

Срби овај дан још зову и Света Пречиста, али и женски празник јер га нарочито славе породиље и нероткиње – прве да им Богородица заштити децу, а друге да им се умилостиви и подари наследнике.

Кад је Пресвета Дева Марија напунила три године, њени родитељи Јоаким и Ана довели су је из Назарета у Јерусалим, да је предају Богу у храм као што су раније обећали. Јер, како дуго нису могли да имају деце, обећали су Богу да ће, ако им да порода, дете предати њему да служи.

Марија је ишла свечано одевена и украшена, између мајке и оца, у свечаној поворци, а иза њих кретали су се многи рођаци и пријатељи. Испред Марије ишле су девице са упаљеним свећама.

Ваведење
Ваведење Пресвете Богородице, фреска- фото: Митрополиј.ком

На улазу у храм, Марију је дочекао првосвештеник Захарија, отац светог Јована Претече и Крститеља и увео је у светињу. Увео ју је у Светињу над Светињама, најсветлије место храма иза друге завесе, где улазе само архијереји и то само једном годишње.

Родитељи су принели жртву Богу, примили благослов од свештеника и вратили се кући. Марија је у храму остала наредних девет година.

Док су били живи родитељи су је посећивали, а након њихове смрти Марија је изразила жељу да остане у храму и не ступа у брак.

Пошто закон у Израелу тада није познавао девојке завештане на девство, њу су када је имала 12 година предали њеном рођаку Јосифу, да под видом заручнице заувек живи у девству.

Обичаји у вези с празником

Код Срба се Ваведење празнује као „усечни“ дан, што значи да се данас не почињу никакви већи послови. Ваведење је у нашим крајевима слава сточара, који верују да им Богородица штити стоку од дивљих звери. На данашњи дан, народ каже, није добро узимати ножеве, маказе или било каква сечива. Тако ће и чељусти звери преко предстојеће зиме остати затворена.

На овај дан престају свадбе. У неким крајевима се до данас задржао обичај да се на Ваведење, након службе, код цркава окупе све младе које су се удале те јесени. Оне треба да се свечано обуку и оките цвећем јер симболизују брачну срећу и слогу. По традицији, свадбе ће се наставити наредног пролећа.

Старији људи кажу: „Ако на Ваведење пада киша – биће родна наредна година. Ако дува јак ветар – биће неродна. Ако буде хладно и са снегом – следећа година биће блага и топла“.

Повезани чланци

Back to top button