Данас је празник Светог Стефана Дечанског – Мратиндан

Српска православна црква данас прославља Светог мученика Стефана Дечанског који се у народу назива Мратиндан. Данас је ктирорска слава манастира Високи Дечани. Светињу је подигао српски краљ у знак захвалности када је после ослепљења поново прогледао.

У навечерје ктиторске славе у манастиру Високи Дечани служено је празнично бденије. Уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из више епархија наше Цркве, уз присуство монаштва и верног народа, бдењем је началстовао Епископ рашко-призренски Теодосије.

Фото: Епахрија рашко – призренска

У току бденија, за време певања канона, владика је са клирицима извршио чин пресвлачења одежди Светога Краља Стефана Дечанског, чије свете мошти сада красе нове одежде које су извезле монахиње манастира Жупа, код Никшића. На крају бденија, Епископ Теодосије је у чин расофорних монаха, обукао четири искушеника манастира, који су добили монашка имена Василје, Власије, Нектарије и Георгије.

Владика се свима присутнима обратио пригодном беседом, говорећи о узвишености монашког чина, и игуману и братији пожелео срећан и благословен празник.

Фото: Епархија, рашко – призренска

Свети мученик Стефан Дечански, краљ српски, син је краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавештеног оца био је ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина, у старости удављен. При ослепљењу јавио му се Свети Никола у Храму на Овчем пољу и обећао му да ће му вратити вид.

Пет година провео је Свети Стефан у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља /Пантократора/. Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда.

Када је прошло пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану, који је одмах, из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најљепших грађевина византијске уметности и средњовјековне архитектуре на тлу српске државе.

Свој век проживио је Свети Стефан као праведник и мученик и тако га и скончао 1336. године. Са Светим Савом и светим кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Повезани чланци

Back to top button