Да се не заборави: пилот Миленко Павловић погинуо како би спасио млађе колеге

У борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева погинуо је потпуковник Миленко Павловић пилот Војске Југославије и командант 204. ловачког пука. НАТО авиони бомбардовали су фабрику муниције „Крушик“ и војно складиште у селу Причевић. Миг-29 у коме је био Павловић погодиле су три ракете авион је оборен а остаци су пронађени у селу Петница код Ваљева.

Миленко Павловић је био пилот Војске Југославије који је погинуо у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4.маја 1999. године. Рођен је у  Горњем Црниљеву 5.октобра 1959. године. Син Милорада и Радмиле Павловић школовао се у свом родном месту, Осечини и касније у Мостару.Ваздухопловну академију је завршио у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је 1998.

Важи за једног од најхрабријих и највољенијих српских војника због невероватног геста који је учинио током НАТО окупације. Наиме, након погибије мајора Зорана Радосављевића 26.марта, схваћено је да су наши авиони у полуисправном стању. Сваки нови лет, носио је са собом огроман ризик.

Када је 4. маја 1999. стигло наређење о полетању на НАТО авионе који су надлетели Ваљево, Павловић је дежурао на командном месту у Старој Пазови. Јавио је свом заменику да по сваку цену задржи млађег колегу да не полети и сам је кренуо ка Батајници. Пришао је авиону и рекао: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“ Извукао је младог пилота из авиона и полетео пут родног краја.

Нажалост, број противничких авиона је био превелик, а Миленковом авиону је одмах по полетању отказао генератор наизменичне струје. Када је његов авион био погођен, Павловић се није катапултирао. Они који га познају кажу да никада не би напустио свој авион, чак и да је за то имао прилику. Његове последње речи које су се чуле у преносу са командом су биле – Имају ме.

Легендарни Миленко Павловић је постхумно одликован Орденом за храброст и Златном летачком значком. Иза њега су остали супруга и два сина.

Повезани чланци

Back to top button