Да се не заборави: НАТО је првог маја убио Нилолу и Марију Петровић из Грачанице

У ваздушним ударима НАТО на СР Југославију 1. маја 1999. године погођен путнички аутобус на мосту у Лужанима. Погинуло је најмање 60 људи.

Напад на аутобус код Лужана догодио у 13:50. Тада је пројектилом погођен аутобус „Ниш експреса” који је прелазио мост у месту Лужане, 20 km северно од Приштине. Пројектил је преполовио аутобус након чега је један део пао у реку, а други је остао на мосту. Напад су преживела само четири путника. У другом нападу, који је уследио 50 минута касније, оштећено је амбулантно возило које је дошло да помогне повређенима, а један лекар службе хитне помоћи је повређен. У нападу је страдало 46 људи и српске и албанске националности, укључујући и 14 деце. НАТО је 2. маја признао одговорност за напад на аутобус, али је изнео твдрњу да је аутобус „случајно погођен” и да је мета напада био мост којим су се кретале снаге војске и полиције.

Брат, сестра и њихова бака из Грачанице пострадали у аутобусу у Лужанима

Брат и сестра Никола (17) и Марија (15) Петровић из Грачанице погинули су са својом баком на данашњи дан пре 20 година, када је НАТО авијација гранатирала аутобус на магистралном путу Приштина – Ниш у месту Лужане. Двоје деце се у пратњи своје баке враћало из Прокупља за Грачаницу где су се били привремено склонили код стрица због стаха од НАТО бомби. Никола је са сестром Маријом сахранњен на рођендан 7. маја на гробљу у Грачаници. За овај злочин нико није одговарао.

Никола, Марија и њихова бака Смиљана су у девет ујутро кренули из Прокупља, а неколико сати потом, аутобус којим су путовали натраг у свој родни крај, бомбардовала је НАТО авијација.

Две улице у Грачаници понеле су имена Марије и Николе. Њихови родитељи живе у Маријиној улици, а одмах поред налази се и Николина. Он је био ученик трећег разреда средње ПТТ школе а његова сестра Марија била је осми разред и волела је медицину.

Напад на аутобус “Нишекспреса” у месту Лужане, који је саобраћао на линији Ниш – Приштина, изведен је при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Након аутобуса, другом ракетом гађан је и санитет са лекарима који су стигли да помогну, а тешко је рањен и један лекар. Око два часа касније НАТО авиони су избацивали летке изнад Београда на којима је ћириличним словима писало да „НАТО штити незаштићене на Косову и Метохији“.

Повезани чланци

Back to top button