Да се не заборави: Дан када су НАТО бомбе убиле 17. људи у Сурдулици

У ваздушним нападима НАТО на нашу земљу 27. априла 1999. године погођен је центар Сурдулице. Погинуло 17 људи, рањено 11, око 300 цивилних објеката срушено или оштећено.

У току НАТО бомбардовања Сурдулица је бомбардована у три наврата а околина више од десет пута. Од последица ових напада погинуло је 50 цивила а 204 је повређено. Уништена је или оштећена чак четвртина стамбених објеката у граду. Сурдулица је имала највише цивилних жртава у НАТО бомбардовању у односу на укупан број становника.

НАТО је прво 21. априла 1999. године бомбардовао избегличко насеље у Сурдулици у коме су биле смештене српске избеглице из Републике Српске Крајине. Тада је погинуло 10 цивила, од којих шесторо деце. Рањено је 16 цивила.

НАТО авијација је око поднева 27. априла бомбардовала густо насељени део Сурдулице, насеље Чубурине ливаде, недалеко од центра града. У овом нападу НАТО авијација испалила је више од десет пројектила. Осим овог дела града, бомбардовано је и насеље Пискавица у источном делу града. У овом нападу погинуло је 20 цивила, међу којима и 12 деце. Повређено је више од 100 цивила, а срушено је или оштећено преко 500 кућа.  Змај Јовина улица је од последица бомбардовања потпуно разрована а на раскрсници је петнаестак кућа тешко оштећено, а неколико до темеља порушено. Највећа разарања су била у комплексу породичних зграда у тој улици. Највише погинулих било је у кући породице Милић, у којој је погинуло 15 људиː шесточлана породица Милић и девет њихових комшија. Сви су се у тренутку бомбардовања налазили у подруму куће, у коме су безуспешно покушали да се спасу од НАТО бомби.

НАТО авијација је у току ноћи 31. маја бомбардовала геронтолошки центар, санаторијум за плућне болести и павиљон у коме су биле смештене избеглице из Републике Српске Крајине. Тада је убијено 20 цивила а 88 повређено.

Након највећег ваздушног напада на Сурдулицу, 27. априла, у коме је погинуло 20 цивила, портпарол НАТО-а Џејмс Шеј изјавио да је реч о „једној бомби која је промашила циљ“, али га је демантовао извештач америчке ТВ мреже Си-Ен-Ен, који је, на основу оног што је видео на лицу места, рекао: „Нема никакве сумње, потпуно сам уверен на основу онога што видим да је овде пало више од једне бомбе“.

Поводом овог стравичног напада, италијански дневник „Манифесто” изашао је 29. априла 1999. године са потпуно белом насловном страном у знак протеста због масакра који је починио НАТО у Сурдулици. На самом дну прве стране дневника написана је порука „Деца нас не гледају”.

Повезани чланци

Back to top button