Четири године од убиства Оливера Ивановића

У Косовској Митровици и Београду данас је обележена четврта годишњица од убиства оснивача и председника Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића, истакнутог српског политичара и економисте са Косова и Метохије.

У Храму Светог Саве одржан је помен коме су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

У Косовској Митровици су испред седишта странке ГИ СДП паљене свеће. Присутнима се обратила Ксенија Божовић и рекла да Оливерове колеге не одустаје од захтева да се налогодавци и убице изведу пред лице правде.

Јанко Ивановић, син убијеног Оливера Ивановића, у име породице и своје, захвалио је онима који су дошли да обележе четворогодишњицу убиства његовог оца.

„Ваше присуство на овим скуповима представља подршку нашој породици“, рекао је Јанко Ивановић.

Међу онима који су се обратили били су и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, Радомир Лазовић из иницијативе „Не давимо Београд“, Предраг Воштинић из „Локалног фронта“ у Краљеву, адвокат Небојша Влајић и Ксенија Божовић, потпредседница ГИ СДП.

„И након четири године налазимо се на истом месту са истим питањем: ко је убио Оливера Ивановића? Срамота је и за међународну заједницу, за државу Србију и институције у Приштини, ми немамо налогодавце и имена његових убица. У суду у Приштини се води неки фингирани процес, где имамо људе који су оптужени за саучесништво, а не знамо коме су саучествовали у злочину који се десио“, истакао је на првом скупу Дејан Недељковић из Косовске Митровице.

Свећу на месту где је Оливер Ивановић убијен запалио је и Расим Љајић, бивши министар у Влади Србије.

Оливер Ивановић убијен је са шест хитаца у леђа 16. јануара 2018. године испред седишта његове странке у Косовској Митровици.

Сахрањен је 18. јануара године, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Ни после више од 1.460 дана од Ивановићевог убиства нису познати и приведени правди одговорни за његову смрт.

Судски процес пред основним судом у Приштини и даље је у току.

Оливер Ивановић је био оснивач и председник Грађанске иницијативе СДП, једне од српских политичких странака које су учествовале на парламентарним и локалним изборима на Косову и Метохији након потписивања Бриселског споразума.

Био је државни секретар у бившем Министарству за Косово и Метохију од 2008. до 2012. године, пренео је Танјуг.

(извор: агенције)

Повезани чланци

Back to top button